Ontbossing bedreigt zeldzame Braziliaanse papegaai
RIO DE JANEIRO (IPS) — Door de ontbossing in het noordoosten van Brazilië, loopt de roodrugara, een zeldzame papegaaiensoort, het risico uit te sterven. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Federale Universiteit van Rio Grande do Norte.
De onderzoekers hebben groepen roodrugara’s (Ara maracana) gevolgd van 2009 tot 2011 en hebben gezien dat die groepen stelselmatig kleiner werden. Aanvankelijk waren ze nog met dertig, vandaag tellen ze met moeite tien leden.
Het Braziliaanse Instituut voor Leefmilieu had al aangegeven dat de maracana kwetsbaar was. De papegaai komt vooral voor in de caatinga, het halfdroge steppeachtige gebied tussen het Amazonewoud en het Atlantisch Woud (Mata Atlântica).
De oorzaak van de achteruitgang van de maracana is de ontbossing, zeggen de onderzoekers. „Deze vogels planten zich voort in de mulunguboom, een typische boom voor de caatinga, en die wordt gekapt om plaats te maken voor graasweiden”, zegt bioloog Mauro Pichorim, die de studie heeft gecoördineerd. „Officiële gegevens laten een verlies van bijna 46 procent van de originele vegetatie van de caatinga zien.”
De roodrugara, die ook bekend staat als de Illiger ara, is ook het slachtoffer van illegale handel, vooral de jonge exemplaren. De soort staat op de lijst van zwaarste bedreigde soorten (appendix I) van Cites, de Conventie over Internationale Handel in Bedreigde Soorten.