„Hout telen voor stook levert extra uitstoot op”
Als de wereld massaal bossen gaat aanplanten en vervolgens rooien om er biomassa van te maken, dan zal dat de uitstoot van broeikasgassen vergroten. Tot die conclusie komt een team van wetenschappers van het Duitse Max Planck-instituut voor Biogeochemie en van universiteiten in Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk.
Steeds vaker gaat men bossen aanplanten om er biomassa, dus energie uit te halen. Tot nog toe gingen wetenschappers ervan uit dat deze methode ten minste klimaatneutraal zou zijn: de uitstoot van broeikasgassen neemt niet toe, misschien neemt ze zelfs af. Die voorstelling klopt echter niet, stellen de onderzoekers in het vaktijdschrift GCB Bioenergy.
Zou deze tak van de biomassa-industrie fors groeien, dan rijzen er allerlei problemen. Zo zullen bossen steeds vroeger worden gerooid, er treedt bodemerosie op en de bosbiodiversiteit daalt.
Uiteindelijk zal de uitputting van de bodemvruchtbaarheid de productie niet-duurzaam maken en bemesting vragen, wat op zijn beurt de uitstoot van broeikasgassen vergroot. De grootschalige productie van bio-energie uit bosbiomassa is daarom niet duurzaam en ook niet broeikasgas-neutraal. De kans is dus groot dat de voorgestelde strategie niet leidt tot de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, aldus de wetenschappers.