Kerk & religie

Wereldraad kritiseert muur in Israël

Een functionaris van de Wereldraad van Kerken heeft donderdag fel gereageerd op de afscheidingsmuur die Israël op de Westelijke Jordaanoever bouwt om het terroristen moeilijker te maken het land te bereiken.

Van onze correspondent
15 August 2003 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 00:29

„De muur zal getroffen Palestijnse gebieden veranderen in ”bantoestans” (thuislanden) waarvan Israël op elk moment de deur op slot kan doen”, voorspelde Peter Weiderud, directeur van de commissie van de kerken voor internationale zaken van de Wereldraad van Kerken, op een persconferentie in Jeruzalem.

De Wereldraad van Kerken en de lidkerken zijn ernstig bezorgd over de aanleg van de 8 meter hoge veiligheidsmuur en de 100 tot 150 meter brede veiligheidszone die er langsloopt. De muur kan er volgens hem toe leiden dat de bezetting niet meer terug te draaien is. „Terwijl overal op de wereld barrières en muren naar instorten of in onbruik raken, beleven we hier de creatie van een muur. Mensen verliezen de toegang tot hun eigendommen en inkomsten en het dagelijks leven wordt verstoord.”

De muur zal, aldus de Zweedse functionaris, ook het kerkelijk leven ontwrichten. Palestijnse christenen zullen problemen krijgen om kerkdiensten bij te wonen, om hun kinderen naar school te brengen en om de christelijke ziekenhuizen te bereiken.

Weiderud acht het verder mogelijk dat de muur de emigratie van christenen -die slechts een minderheid van 2 procent vormen in Israël en de Palestijnse gebieden- zal bevorderen, omdat zij „geen hoop meer hebben voor zichzelf en voor hun kinderen.”

De functionaris bracht zijn bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden in het kader van de voorbereiding van een vergadering van het uitvoerend en centraal comité van de Wereldraad later deze maand, waarbij het thema ”Israël en Palestina” ter sprake zal komen. De Wereldraad staat achter de routekaart, omdat dit vredesplan een tweestatenoplossing beoogt, iets wat de raad „vanaf het prille begin” heeft voorgestaan.

Wat de raad echter betreurt, is dat de kwestie Jeruzalem in de routebeschrijving niet ter sprake komt. De beide partijen zullen pas aan het einde van het onderhandelingsproces spreken over de toekomstige status van de heilige stad.

De Noor Thor-Arne Prois van de ”internationale actie van gezamenlijke kerken” zei dat zijn organisatie sinds vorig jaar oktober tot nu toe 1,4 miljoen dollar heeft uitgegeven voor humanitaire projecten, op vooral medisch gebied. De kerken steunen onder meer mobiele medische teams, die zieke Palestijnen in hun dorpen opzoeken, omdat zij door de bewegingsrestricties die Israël oplegt moeilijk de ziekenhuizen kunnen bereiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer