Politiek

Dictaat coalitie was zwaarder dan van Brussel

Na bijna 7 volle weken onderhandelen trok PVV-leider Wilders zaterdag de stekker uit de gesprekken met VVD en CDA om te komen tot een bezuinigings- en hervormingspakket. Ook trok hij zich terug als gedoogpartner van de huidige minderheidsregering.

Marcel ten Broeke
21 April 2012 18:31Gewijzigd op 14 November 2020 20:39
Foto ANP
Foto ANP

Het totaalpakket dat in het Catshuis op tafel lag, en waarvan de onderhandelaars vrijdag de doorrekening ontvingen van het Centraal planbureau (CPB), zou volgens Wilders de economische groei te veel schaden, de werkloosheid te sterk omhoog brengen en de koopkracht voor met name AOW’ers te hard raken.

Waar Rutte en met name Verhagen de zwarte piet voor het falen van de onderhandelingen volledig bij Wilders neerlegden, sloeg Wilders ten opzichte van zijn –tot voor kort– medeonderhandelaars een relatief milde toon aan. Als er door Wilders al werd gezwartepiet, dan was dit met name voor Brussel bestemd.

„Wij willen niet luisteren naar de dictaten vanuit Brussel. Wij willen niet onze AOW’ers laten bloeden voor Brussel”, sprak Wilders, daarmee doelend op de eis van de Europese Commissie dat Nederland volgend jaar het begrotingstekort de 3 procent in 2013 niet laat ontstijgen. Het CPB becijferde in februari van dit jaar dat de overheid, zonder in te grijpen, afstevent op een tekort in 2013 van maar liefst 4,6 procent van het bruto binnenlands product, ofwel een gat in de huishoudportemonnee 28 miljard euro.

In zijn persconferentie benadrukte Wilders dat hij het doel om het tekort terug te brengen tot 3 procent, dat ook VVD en CDA voor ogen stond, te hoog gegrepen vond. Door nu weg te lopen zou de PVV in de ogen van Wilders „de rug hebben recht gehouden tegen de 3-procentseis van Brusselse bureaucraten.”

Wilders lijkt voor het gemak te zijn vergeten dat de begrotingsregels die VVD, CDA en PVV neerschreven in hun regeer- en gedoogakkoord niet onderdoen voor de regels uit Brussel. Sterker, op hoofdlijnen overtreffen de eigen ‘dictaten’ die uit Brussel zelfs.

In de akkoorden staat letterlijk opgesteld dat er een „signaalmarge wordt gehanteerd” voor wanneer het begrotingstekort 1 procent of meer zou afwijken ten opzichte van de verwachting die de drie partijen bij de start van hun regeerakkoord hadden uitgesproken.

Destijds was het de bedoeling dat het begrotingstekort in 2013 slechts 1,8 procent zou bedragen. Bij een tekort boven de 2,8 procent hadden VVD, CDA en PVV dus afgesproken aanvullende maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat het einddoel (een min of meer begrotingsevenwicht in 2015) overeind zou blijven. Dat dit met de huidige slechte prognoses zou hebben gekund, zonder in 2013 onder de de 3 procentnorm te komen, lijkt vrijwel uitgesloten. Ook in het eigen verkiezingsprogramma van de PVV uit 2010 staat wat dat betreft geen woord Frans: „De PVV wil het financieringstekort aan het einde van de volgende kabinetsperiode zo goed als weggewerkt hebben.” Daar lijkt de partij nu op terug te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer