Binnenland

Al langer onrustig in PVV-fractie Limburg

RIJSWIJK (ANP) – De Limburgse coalitie sneuvelde vrijdag na een conflict tussen het CDA en de PVV. Het was de voorgaande periode al vaker onrustig rond de PVV-fractie in Limburg.

20 April 2012 16:36Gewijzigd op 14 November 2020 20:38
Cor Bosman (L), Laurence Stassen (M) en Michael Heemels (R) in 2011. Foto ANP
Cor Bosman (L), Laurence Stassen (M) en Michael Heemels (R) in 2011. Foto ANP

De rel die tot de uiteindelijke val leidde, ontstond door een aanvankelijke weigering van de PVV-gedeputeerden Theo Krebber en Antoine Janssen om aanwezig te zijn bij een lunch donderdag met de Turkse president Abdullah Gül op het gouvernement in Maastricht. Onder druk van de gouverneur ging het tweetal alsnog. Maar dat was tegen het zere been van de PVV-fractie, die eiste dat ze daar zouden wegblijven.

Het CDA vond juist weer dat de PVV de koningin en Gül schoffeerden en beledigden en daarmee het coalitieakkoord schonden. Vrijdag trok het CDA zich uiteindelijk uit de coalitie terug.

Aan het begin van dit jaar werd Cor Bosman, Limburgs Statenlid, nog uit de fractie gezet. In een mail aan zijn partijgenoten noemde hij PvdA-collega Selcuk Özturk „een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken.” Bosman was het tweede lid dat binnen relatief korte tijd de PVV Limburg verliet.

In juli 2011 ging Harm Uringa hem voor. Uringa nam dat besluit naar aanleiding van de mail die Bosman aan Özturk stuurde, zo bleek later.

PVV-europarlementariër Laurence Stassen kwam in februari van dit jaar even in het nieuws omdat ze middelen onterecht zou hebben ingezet bij de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg. Een woordvoerder van het Europees Parlement liet in een reactie weten dat er geen onderzoek naar het optreden van Stassen werd uitgevoerd. Stassen zelf noemde de beschuldigingen „zeer suggestief.”


Tijdlijn vertrek van PVV’ers

l APRIL 2012: De val van de Limburgse coalitie volgt twee dagen na het vertrek van het Drentse Statenlid Van Rhee. Hij stapte woensdag op omdat hij zich steeds meer schaamde voor uitspraken en beleid van de landelijke PVV.

l MAART 2012: Tweede Kamerlid Brinkman voelt zich gedwarsboomd in zijn pogingen om meer democratie te brengen binnen de PVV en verlaat de PVV-fractie. Ook in de provincie scheidt Brinkman zich af. De Statenleden Nunes en Van Unnik gingen met hem mee. Statenlid Bot stapte op.

l FEBRUARI 2012: In Almere stapt gemeenteraadslid Visser uit de PVV-fractie. Ze stoort zich aan de toon van de partij.

l JANUARI 2012: Bosman, Limburgs Statenlid, wordt uit de fractie gezet. In een mail aan zijn partijgenoten noemde hij PvdA-collega Özturk „een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken.”

l DECEMBER 2011: Het Haagse gemeenteraadslid Van Doorn wordt uit de PVV gezet. Collega Van de Waal is het niet eens met de werkwijze en stapt ook op.

l NOVEMBER 2011: Wegens een verschil van inzicht over het te voeren fractiebeleid stapt Wullink uit de Gelderse PVV-fractie.

l OKTOBER 2011: Hiemstra, fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten van Friesland, stapt uit de partij. In Noord-Brabant stapt het Statenlid Kap op.

l AUGUSTUS 2011: Van der Stoep stelt zijn PVV-zetel in het Europees Parlement ter beschikking, nadat hij onder invloed van alcohol een aanrijding heeft veroorzaakt.

l JULI 2011: In Limburg stapt Uringa uit de Statenfractie.

l JANUARI 2011: Kandidaat-Statenlid De Bruin haakt nog voor de verkiezing af.

l NOVEMBER 2010: Tweede Kamerlid Sharpe wil niet verder als parlementariër nadat hij in opspraak raakte over zijn Hongaarse bedrijf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer