Kerk & religie

Notitie ambtvisie vraagt om meer bezinning ambten in PKN

LUNTEREN – De synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaat zich uitgebreid bezinnen op haar ambtsvisie. Doel is om tot een actuele visie te komen op de ambten in de kerk.

Kerkredactie
19 April 2012 19:17
Pauze. Op de voorgrond onder andere ds. M. van Dam uit Hagestein. Foto RD
Pauze. Op de voorgrond onder andere ds. M. van Dam uit Hagestein. Foto RD

Dat was de uitkomst van een discussie over een notitie over de ambtsvisie donderdagmiddag tijdens de landelijke kerkvergadering in congrescentrum De Werelt in Lunteren.

De Protestantse Kerk kent drie ambten: dat van predikant, ouderling en diaken. „Met de bespreking van de ambtsvisie raken we een zenuw van onze kerk”, zei dr. R. de Reuver, voorzitter van de Generale Raad van Advies (een adviesorgaan van de synode). „Het ambt is wezenlijk voor onze kerk. Samen met de Schrift en de belijdenis vormt ze het gebinte van de kerk.”

Bezinning op de ambten is hard nodig, vindt De Reuver. „Ouderlingen en diakenen staan zeer onder druk. Heel wat predikanten blijken niet goed te functioneren. Daarnaast is het de vraag of de drieslag van predikant, ouderling en diaken wel een goede drieslag is.”

Er was veel kritiek op de notitie. Aan de notitie zaten teveel losse einden, vonden veel synodeleden. Ook was die niet vernieuwend en sloot die niet aan op de huidige praktijk. Een synodelid riep op de verschillende ambten samen te voegen tot één ambt. „Ik zou van één ambt willen spreken, met verschillende taken en toegespitst op de charisma’s.” De terminologie die wordt gehanteerd, is ouderwets, zei een ander synodelid. „Ouderling is een woord waar we dringend van af moeten. Dat woord is een belemmering voor mensen om het ambt op zich te nemen.”

Scriba dr. A. J. Plaisier benadrukte dat het huidige rapport „een bouwsteen en eerste aanzet” is in het nadenken over een ambtsvisie voor de toekomst. „Ons voorstel is om een proces in te gaan van bezinning, een proces à la de visienota, met consultaties en waarbij deskundigen betrokken worden.” Als dat gebeurt is komt er een gespreksnotitie op tafel in de synode, waarin „actuele uitdagingen worden benoemd en zo mogelijk uitgangspunten zijn geformuleerd”. Met dat idee ging de synode akkoord.

Vertrouwensfiguur

In het rapport wordt ook geopperd de zogenaamde „pastor pastorum” in te passen in de ambtsvisie: een vertrouwensfiguur van de predikanten in de regio. Veel synodeleden gaven echter aan niets te zien in zo’n ‘bisschop’. „Wees voorzichtig met het optuigen van weer een nieuwe functie, zeker ook met het oog op de kosten”, bracht een synodelid naar voren. „Er is helemaal geen nieuwe vertrouwensfiguur nodig”, vond iemand anders. „Een vertrouwensfiguur kun je zoeken in je werkgemeenschap of in de visitatie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer