Leicesterconferentie: Predikant als leesbare en levende brief
LEICESTER – Hoe dacht Jezus over Johannes? Op die vraag ging de Ierse predikant Matthew Brennan woensdag in tijdens de Leicesterconferentie in Engeland.
Ds. Brennan, verbonden aan de Clonmel Baptist Church in Tipperary, hield woensdag zijn tweede lezing over Johannes de Doper.
Volgens Jezus heeft Johannes een bijzonder belangrijke plaats ingenomen. Hij is immers de wegbereider geweest voor de Messias. Tegelijk is de minste in het Koninkrijk der hemelen meer dan hij.
Het oordeel van Jezus over Johannes bracht de predikant bij de opmerking dat we de beoordeling van onze bediening aan Hem mogen overlaten. „Wij moeten voor ogen houden dat ons werk werk voor Christus is.”
Ds. Maurice Roberts, voorheen predikant van de Free Church of Scotland (Continuing) te Inverness, behandelde het onderwerp heiliging. De heiliging is niet de basis van het leven met Christus, maar de vrucht van de wedergeboorte. De wedergeboorte verandert de gerichtheid van een mens radicaal en totaal. De heiliging is een proces, waarin de doding van de zonde (mortificatie) en de levendmaking (vivificatie) een plaats hebben.
Tuin
Ds. Roberts gebruikt het beeld van een tuin. Die kan alleen bijgehouden worden als zowel het onkruid wordt verwijderd als het ontkiemde goede zaad wordt verzorgd. Het heilig leven is –ook voor een predikant– een levenslang gevecht en een zware strijd.
Hoewel de heiliging in dit leven onvolkomen is, bemoedigde Roberts zijn collega’s door te wijzen op de heerlijke vrucht. De heiliging van het leven verheerlijkt God, is een stimulans in de voortgang van het Evangelie en leidt tot een effectief gebedsleven. In dit verband citeerde hij R. M. McCheyne: „De nood van de gemeente is de heiligheid van de predikant.” Een predikant dient een leesbare en levende brief van Christus te zijn.
Roberts adviseerde ten behoeve van de „groei in heiliging”: bestudeer de Schriften nauwgezet, onderhoud het gebedsleven, leef gestructureerd en gedisciplineerd en mediteer veel over het kruis van Christus.
Tussen de lezingen door gaven verschillende predikanten uit Europa en Azië verslagen van de voortgang van Gods werk in veelal geseculariseerde of islamitische landen. De verslagen onderstrepen het internationale karakter van de conferentie en doen het besef herleven dat de kerk in Nederland onderdeel is van Gods wereldwijde kerk.
Integriteit
Aan het einde van de derde dag vervolgde Alistair Begg, predikant van Parkside Church in Ohio (VS), zijn drieluik over Titus. In Titus 2 adviseert Paulus Titus om gezond in de leer te zijn. Een gezonde leer zal een geestelijk gezond leven tot gevolg hebben.
Paulus doelt vooral op de integriteit van een predikant. Hij kan met zijn levenswandel afbreken wat hij met zijn woorden opbouwt. Daarom moeten leer en leven in overeenstemming zijn. Zo wordt tegenstanders de mond gesnoerd en zul je met gezag kunnen spreken.
Paulus geeft vervolgens gerichte adviezen ten aanzien van de diverse leeftijdscategorieën in de gemeente. Ds. Begg benadrukte de ouderen in de gemeente niet te vergeten, maar ze op hun taak te wijzen. De oude vrouwen mogen in hun levenswandel en met hun levenservaring als een voorbeeld voor jonge vrouwen zijn. De jonge vrouwen hebben een belangrijke taak in het grootbrengen en verzorgen van het gezin. De jonge mannen worden ertoe opgeroepen zichzelf te beheersen.
In deze concrete adviezen blijkt hoe actueel de Schrift is en dat hij haaks staat op de hedendaagse cultuur. Dé reden om de gemeente deze praktische adviezen mee te geven is dat het Woord van God in het concrete leven als juwelen zal schitteren tegen de donkere achtergrond van de tijd.
Vandaag sprak Iain H. Murray, die Edward Donnelly wegens gezondheidsproblemen verving. Ds. Alistair Begg verzorgde de slotlezing over Titus 3.
Dit is het derde en laatste verslag van de predikantenconferentie in Leicester, die tot en met donderdag duurde.