Economie

Wormen knagen aan Windows

De Amerikaanse federale recherche FBI is naarstig op zoek naar de schrijver van de internetworm Blaster. Honderdduizenden computers zijn erdoor aangetast, waardoor ze om de paar minuten zichzelf afsluiten en opnieuw starten. Alle besmette computers zullen zaterdag de reparatiesite van Microsoft aanvallen.

Wetenschapsredactie
14 August 2003 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:29

Wat doet een autofabrikant die een zwakke plek constateert in de remleidingen van de nieuwste modellen? De wagens terugroepen naar de garage. Wat doet een softwarefabriek als Microsoft wanneer er een lek ontdekt is in de beveiliging van het bekendste computerprogramma? Het probleem publiceren op de website en een plakkertje aanbieden om het lek te dichten. Op 16 juli attendeerde Microsoft al op de zwakke plek en iedereen die trouw de updates uitvoert die Microsoft aanbeveelt, hoeft niet bang te zijn het slachtoffer te worden van Blaster. Daar zit ook meteen de kracht van deze worm: het gros van de computeraars vergeet zich te beveiligen, zoals de meeste mensen ook vaak vergeten kopieën te maken van hun bestanden.

Blaster, ook wel aangeduid als Lovsan of LoveSan, is een klein computerprogramma dat zich zonder menselijk toedoen verspreidt van de ene naar de andere computer. Veel computervirussen verspreiden zich via e-mail, maar deze worm werkt onafhankelijk van Outlook of andere mailsoftware. Blaster maakt zelf een willekeurig internetadres en probeert de desbetreffende computer te besmetten. Computers die gebruikmaken van Windows XP of Windows 2000 zijn kwetsbaar als ze niet op tijd zijn voorzien van de beveiliging die Microsoft aanbiedt. Een deel van de computers raakt besmet en vertoont geen enkel symptoom, andere machines herstarten automatisch om de paar minuten. Tot overmaat van ramp zullen alle besmette computers vanaf zaterdag tot het eind van dit jaar massaal de reparatiesite van Microsoft, windowsupdate.com, bestormen. Microsoft probeert nu de capaciteit van die site te verhogen en heeft inmiddels een aantal alternatieve routes gemaakt.

Sinds de ontdekking van de worm, afgelopen maandagavond, zijn naar 250.000 computers geïnfecteerd, waarvan de helft zich in de VS bevindt. Intussen zijn al twee varianten bekend, en een woordvoerder van beveiligingsbedrijf Symantec vreest dat toekomstige versies veel sneller, efficiënter en vernietigender zullen zijn.

Een van de grote slachtoffers van Blaster is de Amerikaanse Federal Reserve Bank in Atlanta, die het systeem moest afsluiten na door het virus te zijn aangetast. In China zijn tienduizenden computers geïnfecteerd, voornamelijk van particulieren en kleine bedrijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer