Kerk & religie

De Wekker

De Wekker, het orgaan van de Christelijke Gereformeerde Kerken, staat deze keer in het teken van kerkelijke eenheid. In een uitvoerige bijdrage gaat ds. J. M. J. Kieviet in op het aanhalen van de banden tussen zijn kerk en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV).

17 April 2012 22:19Gewijzigd op 14 November 2020 20:33

„Kerkelijke eenheid, in welke vorm van kerkelijk samenleven dan ook, veronderstelt altijd geestelijke eenheid. De basis en tegelijkertijd norm daarvoor is de gereformeerde belijdenis. De belijdenis is immers het kerkelijke akkoord van eenparig gevoelen, gebaseerd op de Schriften en ooit verwoord op de fronten van ware leer en dwaalleer.

Het is echter wel belangrijk dat deze belijdenis in de praktijk van prediking en pastoraat ook daadwerkelijk functioneert. Zeer tot mijn spijt moet ik ten aanzien hiervan mijn vrees uitspreken.

Een kleine tien jaar geleden analyseerde een aantal predikanten uit onze kerken een jaargang uit de GKv-prekenserie Waarheid en Recht. De broeders kwamen na onbevangen studie en eerlijke toetsing tot de conclusie dat in deze preken de toe-eigening van het heil nog minder functioneerde dan ze al gevreesd hadden. De gemeente wordt op een massieve manier benaderd. Van iedere hoorder wordt kennelijk verondersteld dat hij of zij een kind van God is. Dat wedergeboorte ook voor verbondskinderen absoluut noodzakelijk is, wordt in deze preken niet gezegd. Over het werk van de Heilige Geest in de mens is nauwelijks iets te vinden. Wat gewoonlijk verstaan wordt onder ”bevinding” ontbreekt vrijwel geheel.

Ik citeer uit het rapport dat door veertig predikanten werd ondertekend: „Met deze prediking wordt het heil van zondaren niet echt gediend. Deze prediking wijkt ook zeer ver af van wat in onze CGK altijd als de rechte prediking is gezien. Wij begrijpen dan ook niet hoe het mogelijk is, dat er in sommige kringen in onze kerken zo’n sterke begeerte is om met de GKv te verenigen.”

Dat deze laatste begeerte er nadrukkelijk wel is –en dat in toenemende mate, zowel naar GKv als NGK– maakt mijn verontrusting alleen maar groter. Een verontrusting in eerste instantie over mijn eigen kerken. De berichten uit allerlei hoeken van ons kerkelijk leven stemmen me niet gerust. Juist de zogenaamde samenwerkingsgemeenten tonen ontwikkelingen in prediking, eredienst en ambtsopvatting die me de ogen doen knipperen. Is dit ook nog christelijk gereformeerd?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer