Blase waarnemend burgemeester in Hardinxveld-Giessendam
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Commissaris van de Koningin Franssen van Zuid-Holland heeft burgemeester B. Blase van Alblasserdam met onmiddellijke ingang benoemd tot waarnemend burgemeester van Hardinxveld-Giessendam. Blase blijft in die tijd ook burgemeester van Alblasserdam.
Dat heeft Franssen maandagavond tijdens een persconferentie in Hardinxveld-Giessendam bekendgemaakt. De commissaris heeft Blase gevraagd te onderzoeken welke feiten en omstandigheden hebben geleid tot het vroegtijdig vertrek van burgemeester Wiebosch. Vervolgens moet Blase aangeven welke maatregelen er getroffen moeten worden om te komen tot een goede samenwerking tussen politiek, bestuur en ambtelijk apparaat in Hardinxveld-Giessendam.
Burgemeester M. Wiebosch-Steeman (62) stapte gisteren op als burgemeester van Hardinxveld-Giessendam. Zij diende haar ontslag in omdat er volgens haar geen basis meer was voor goede samenwerking met college, raad en ambtelijk apparaat. Wiebosch werd op 19 februari 2009 benoemd.
„Ik voelde me erg op mijn plaats en had mijn ambtstermijn tot februari 2015 graag uitgediend. Maar om het werk goed te kunnen uitvoeren, is wederzijds vertrouwen en respect nodig. Nu dat vertrouwen onherstelbaar beschadigd blijkt, heb ik besloten mijn ontslag in te dienen”, liet Wiebosch weten.
Breekpunt was de opknapbeurt van de raad- en trouwzaal die leidde tot een forse kostenoverschrijding. In plaats van de afgesproken 100.000 euro, kostte het project circa 230.000 euro. Onderzoek wees uit dat de burgemeester als portefeuillehouder zich in haar „enthousiasme” vooral heeft gericht op het eindresultaat.
Commissaris Franssen sprak woensdag met de fractievoorzitters en kreeg te horen dat er geen vertrouwen meer was in verdere samenwerking. „Dat kun je zien als een motie van wantrouwen. Ik heb de burgemeester daarom geadviseerd haar ontslag aan te bieden. Vrijwillig terugtreden leek de beste optie.” Volgens Franssen is Blase bij uitstek geschikt om in Hardinxveld-Giessendam schoon schip te maken. Eerder loodste hij Alblasserdam als gemeentesecretaris door een lastig bestuurlijke periode en werd vervolgens gevraagd daar als burgemeester aan te treden. „Dat doet hij naar volle tevredenheid. Hij heeft een politiek sensitieve neus. En veel bestuurlijke en ambtelijke ervaring.”
De waarneming geldt voor onbepaalde tijd. Aan het eind van de zomer of het begin van de herfst brengt Blase rapport uit aan Franssen. Pas daarna wordt de vacature voor het burgemeesterschap van Hardinxveld-Giessendam opengesteld. Franssen: „De boel moet hier eerst op de rit zijn. Een gemeente moet bijkomen van zo’n crisis en we moeten kijken of hier zaken moeten veranderen.” In dat verband wees de commissaris erop dat na het vertrek van oud-burgemeester Noordergraaf en voor de komst van Wiebosch er ook al een waarnemer moest worden aangesteld. „Dat is niet normaal. Het is verstandig als men zich hier een spiegel voorhoudt. De oorzaak van zo’n crisis ligt nooit bij één persoon.” Franssen stelde vast dat er een verruwing van de maatschappij optreedt. Dat heeft ook gevolgen voor het ambt van burgemeester. „Men gaat minder zorgvuldig met elkaar om. Dat maakt het burgemeesterschap er niet aantrekkelijker op.”
Waarnemend burgemeester Blase wil zo snel mogelijk de situatie in Hardinxveld-Giessendam in kaart brengen. „Ik wil zo veel mogelijk mensen spreken. Luisteren en daarna conclusies trekken.” Ook al wil Alblasserdam Hardinxveld-Giessendam graag helpen, het gemeentebestuur hecht er wel aan dat Blase zijn rol blijft spelen in de Alblasserdamse samenleving. Zo is hij daar aanwezig op Koninginnedag, de lintjesregen, 4 en 5 mei, bedrijfsbezoeken en evenementen.
Burgemeester Blase zegt hier graag aan te willen voldoen: „Hier blijf ik burgervader, in Hardinxveld-Giessendam speel ik vooral een bestuurlijke rol.”