Kerk & religie

Gereformeerden in Duitsland starten nieuwe theologieopleiding

HANNOVER – Gereformeerden in Duitsland hebben elkaar grotendeels weer gevonden in de oprichting van een theologieopleiding. De opleiding Reformatorisches Theologisches Seminar (RTS) wil docenten en studenten bijeen voegen in „hartelijke onderwerping aan het heilig Woord van God en in grote verbondenheid aan het getuigenis van de Reformatie: genade alleen, geloof alleen, Christus alleen en de Schrift alleen.”

Kerkredactie
16 April 2012 19:25Gewijzigd op 14 November 2020 20:32
Marburg. Foto Andreas Trepte, Wikimedia
Marburg. Foto Andreas Trepte, Wikimedia

De stichting Vrienden van het RTS, die deze week zal worden opgericht, is blij met de nieuwe opleiding: „De meerderheid van de docenten, de helft van de eerder aanwezige curatoren en – het belangrijkste – zeven van de acht voltijdse theologische studenten hebben beseft, dat er een nieuw begin moet worden gemaakt.”

Vanaf donderdag worden colleges gegeven op het RTS, zo liet prof. dr. J. W. Maris maandag weten. De locatie voor het seminarie is door een particulier aangeboden in Hannover.

Het curatorium is internationaal samengesteld. Het instituut krijgt de medewerking van oud-docent van de Akademie für Reformatorische Theologie (ART), dr. B. Kaiser, en van ds. S. Heck, predikant in Heidelberg.

Moeilijk vaarwater

In Marburg en Hannover ontstond in 2000 de reformatorische theologieopleiding Akademie für Reformatorische Theologie (ART). De opleiding ontstond uit de relatief behoudende Freie Theologische Akademie (FTA, tegenwoordig: Freie Theologische Hochschule, FTH) in Giessen. De opleiding voer volgens docenten van de ART een te Amerikaans-evangelische koers.

De ART, een opleiding met een handjevol docenten en studenten, kwam enkele jaren geleden in moeilijk vaarwater terecht. Rector dr. W. Nestvogel stapte in 2010 op vanwege onvrede over de gereformeerde grondslag van de opleiding. Tweederde van de donateurs trok zijn steun vervolgens in. Dat zorgde voor grote financiële problemen. De persoonlijke verhoudingen binnen de opleiding waren zo gebrouilleerd, dat de stichting Vrienden van de ART na onderzoek concludeerde: „Er zal niet meer met deze Stiftungsrat [curatorium van de ART, red.], maar alleen nog met een initiatief voor een nieuw instituut kunnen worden samengewerkt.”

Net als de ART zal ook het nieuwe Reformatorisches Theologisches Seminar financieel en met mankracht worden gesteund vanuit Nederland, zo maakte de stichting Vrienden van het RTS maandag bekend. De stichting bestaat uit prof. dr. B. Kamphuis, ds. J. Westerink, G. Berkhout en mw. G. Breteler. De werkgroep RTS bestaat uit prof. dr. J. W. Maris, dr. V. E. d’Assonville, ds. S. Heck en prof. dr. J. Douma.

Wat er met de ART gaat gebeuren, is nog onbekend.


Om van start te kunnen gaan, is 10.000 euro per maand nodig. De stichting Vrienden van het RTS hoopt daarin een bijdrage te kunnen leveren. Donaties zijn te storten op bankrekening 5844.62.581 t.n.v. Stichting Vrienden van de ART te Kampen, met vermelding: RTS.


Digibron

In ons archiefsysteem Digibron vindt u een aantal artikelen over gereformeerden in Duitsland. Hieronder een selectie.

Duitse academie kampt met geldzorgen (Reformatorisch Dagblad, 2 september 2011).

Gezocht: Duitssprekende dominee (Reformatorisch Dagblad, 6 mei 2011).

Gereformeerden Duitsland halen de banden aan (Reformatorisch Dagblad, 6 mei 2011).

Studenten blijven Akademie Hannover trouw (Reformatorisch Dagblad, 20 oktober 2010).

„EKD te positief over kerkelijk leven Duitsland” (Reformatorisch Dagblad, 28 juli 2010).

Crisis aan Akademie Hannover (Reformatorisch Dagblad, 24 juli 2010).

Gereformeerde enclave bij de oosterburen (Reformatorisch Dagblad, 15 september 2006).

„Kerken hebben eigen erfgoed verkwanseld” (Reformatorisch Dagblad, 19 februari 2003).

„Niet het getal, maar het gebed” (Reformatorisch Dagblad, 24 oktober 2002).

Een pionier van één jaar oud (Reformatorisch Dagblad, 29 juni 2001).

Nieuwe Duitse theologische school gesticht (Reformatorisch Dagblad, 26 februari 2000).

Klautke: „Studie is meesterwerk over een sleutelthema” (Reformatorisch Dagblad, 6 oktober 1994).

Duitsland bejegent confessionele theologen als fundamentalistisch (Reformatorisch Dagblad, 8 maart 1993).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer