Binnenland

Dieven banjeren door volkstuinen Staphorst

MEPPEL – De een is een boormachine kwijt, de ander een schop, een grasmaaier, een riek, zaden of bestrijdingsmiddelen. Noord-Nederland wordt geteisterd door diefstallen in schuurtjes en op volkstuincomplexen. Twee weken geleden bezocht het dievengilde volkstuinen in Staphorst, waar de Amateur Tuindersvereniging De Goarn 46 percelen verhuurt.

Eelco Kuiken
13 April 2012 19:44Gewijzigd op 14 November 2020 20:29
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

In de buitengebieden van Overijssel, Drenthe, Groningen en Flevoland is de afgelopen weken massaal ingebroken in schuren en loodsen. Deze week nog in de Drentse gemeente Westerveld, waar motorzagen en tuingereedschap verdwenen. Dieven hebben het voorzien op (tuin)gereedschap, dure grasmaaiers en fietsen. Alleen al dit jaar is er in Zuidwest-Drenthe 115 keer ingebroken in schuren, en loodsen.

De buit varieert. Soms is het schep van een paar tientjes, soms een grasmaaier van duizenden euro’s. De politie waarschuwt mensen hun schuren goed af te sluiten en alert te zijn op verdachte auto’s en personen. Het opsporen en aanhouden van daders is niet eenvoudig. Een enkele keer lukt het de politie een verdachte aan te houden, slechts zelden worden gestolen spullen teruggevonden.

Het wordt de dieven vaak gemakkelijk gemaakt. Vaak zijn schuurtjes op opbergkisten voor gereedschap niet of slecht afgesloten. De politie Drenthe waarschuwde hier onlangs nog voor. Ze riep burgers op de boel beter af te sluiten. Een kind kan de was doen.

Dat gebeurde ook in Staphorst, waar vijftien schuurtjes en kisten werden opengebroken. De volkstuinen in Staphorst zijn ook nog eens kinderlijk eenvoudig te betreden. Er staat wel een hek, maar één sprongetje en je bent eroverheen. Het bestuur van de Staphorster tuindersvereniging heeft aangifte gedaan. Hier valt de diefstal in de categorie klein leed. De buit was voor de tuinders gelukkig niet al te groot.

Tuinder Berend Witte is een van de slachtoffers. Hij mist zes zakken zaad en wat bestrijdingsmiddelen. Zijn buurman is een boormachine kwijt, weer iemand anders een schep. „Het zijn relatief kleine bedragen, maar het is wel vervelend”, zegt Witte. „Een schep en een hooivork kosten toch snel 50 euro, een accuboormachine nog wel meer.” Niet alleen mist hij spullen. De dieven banjerden ook nog eens door de moestuin van Witte. „Met heel grote voeten, dat heb ik wel gezien.”

De dieven (of dief) pakten een kruiwagen en daarmee reden ze simpelweg langs de tuintjes om dingen van hun gading mee te nemen. Ze hadden de spullen voor het uitkiezen. De kruiwagen stond keurig op de parkeerplaats. Die konden de ongenode gasten blijkbaar niet gebruiken.

Velen zijn slachtoffer in Noord-Nederland. Deze week bezochten dieven de gemeente Westerveld in Drenthe. De buit bestond uit motorzagen en tuingereedschap. Ook de Oranjeborg in het Drentse Frederiksoord is gedupeerd. De instelling, een 24 uursvoorziening voor mensen met een beperking, werd eind vorig jaar bezocht door ongenode gasten. Een schuurtje werd opengebroken. Een kar en een grasmaaier bleken verdwenen. Directeur Henk Stokvis van de Oranjeborg mist een quad. „Ik heb er niet eens aangifte van gedaan. Dat heeft weinig zin. Wij hadden de boel goed afgesloten, maar deze dieven zijn slim en heel goed op de hoogte. Ze wisten precies waar ze moesten zijn.”


Preventietips

  • Laat overdag –als het niet echt nodig is– de schuur niet openstaan, zodat men vanaf de weg niet naar binnen kan kijken.

  • Bewaar waardevol gereedschap achter slot en grendel of in ieder geval uit het 
zicht.

  • Noteer merk, nummers en eventuele andere kenmerken van gereedschap/werktuig.

  • Zorg voor deugdelijke sloten en denk daarbij ook aan de ramen.

  • Verlichting die automatisch gaat branden bij bewegingen kan afschrikkend werken.

  • Overweeg eventueel een alarminstallatie. Vaak zijn de kosten hiervan maar een fractie van de waarde van de gereedschappen en werktuigen die men heeft.

De politie roept mensen bovendien ertoe op om alert te blijven op ‘vreemden’ in het buitengebied.

Langzaam langs rijdende auto’s met onbekende en nieuwsgierige personen, auto’s en bestelbusjes die midden in de nacht op een vreemde plek geparkeerd staan of mensen die met zaklampen rondlopen – dit alles kan duiden op dieven. Noteer kentekens en aarzel vooral niet de politie bellen.

Dit kan bij dit soort acute verdachte situaties via nummer 1-1-2. Om gewoon iets door te geven kan men bellen met 0900-8844. Ook anonieme informatie over bijvoorbeeld mogelijke dieven of gestolen spullen is welkom. Melden kan via MMA 0800-7000.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer