Kerk & religie

Beroep hhg Vriezenveen verworpen

VRIEZENVEEN – Het generale college voor de behandeling van bezwaren en geschillen in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft op 22 maart een beroep van de hersteld hervormde gemeente (hhg) in Vriezenveen tegen een getroffen voorziening van de commissie van bijzondere zorg (CBZ) verworpen. Dat blijkt uit de uitspraak die op 3 april is verstuurd.

Kerkredactie
13 April 2012 14:43Gewijzigd op 14 November 2020 20:29
De Beth-Elkerk te Vriezenveen. Foto hhg Vriezenveen
De Beth-Elkerk te Vriezenveen. Foto hhg Vriezenveen

Vorig jaar maart besloot de CBZ dat in verband met de scheuring van mei 2004 de meeste kerkelijke roerende en onroerende goederen van hervormd Vriezenveen overgedragen moesten worden aan de hersteld hervormde gemeente. Wel komt de hervormde gemeente van bijzondere aard Beth-El volgens de voorziening een bedrag toe aan zowel kerkrentmeesterlijk als diaconaal vermogen. Ook zijn er nog andere bepalingen, onder andere over het gebruik van de kerkelijke gebouwen door de hervormde gemeente Beth-El, opgenomen in de voorziening.

De hhg Vriezenveen is het met deze voorziening niet eens en tekende beroep aan bij de commissie voor bezwaren en geschillen van de PKN. In de kerkorde van de Protestantse Kerk is opgenomen dat ook hersteld hervormde gemeenten bij dit college in beroep kunnen gaan tegen voorzieningen die getroffen worden als gevolg van de scheuring van mei 2004. De hhg Vriezenveen stelt in het beroep onder andere dat zij de PKN en de CBZ niet erkent. Ook noemt ze –subsidiair– de inhoud van de getroffen voorziening „naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid” onaanvaardbaar. Bovendien maakt de hhg bezwaar tegen de ontvlechting van het ledenbestand zoals die is uitgevoerd door de CBZ.

Het geschillencollege wijst de bezwaren af en benadrukt dat de getroffen voorziening voornamelijk de hervormde gemeente van Vriezenveen tot actie verplicht, namelijk het overdragen van het meeste vermogen van de gemeente aan de hhg. Als de hersteld hervormde gemeente deze voorziening niet aanvaardt, blijft het gehele vermogen bij de hervormde gemeente, zo stelt het generale college.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer