Binnenland

Marokkaanse voorlichting tegen drugsrunners

ROTTERDAM (ANP) – De Marokkaanse gemeenschap in Rotterdam verwerpt de drugsactiviteiten van jonge drugsrunners uit hun gemeenschap. Een serie voorlichtingsbijeenkomsten door heel Rotterdam moeten Marokkaanse ouders meer bewust maken van de gevolgen als hun kinderen in de drugswereld terechtkomen.

12 April 2012 16:45Gewijzigd op 14 November 2020 20:27

Dat zei Jhamal Farissi donderdag namens acht Marokkaanse organisaties in Delfshaven in een reactie op de oproep van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes was gisteren bij zijn collega om daar onder meer de problemen met drugsrunners uit Rotterdam te bespreken. Deze jongens gaan naar Maastricht om aan de grens mensen op agressieve wijze mensen naar drugspanden te brengen.

Aboutaleb sprak in ferme bewoordingen over de verantwoordelijkheid die de Marokkaanse gemeenschap niet neemt maar wel moet nemen. Hij kreeg daar eerder veel lof over toen hij na de moord op Theo van Gogh in scherpe bewoordingen de Marokkaanse gemeenschap aansprak op haar verantwoordelijkheid. Deze keer zei hij: „De gemeenschap heeft het gif zelf gezaaid, dan moet die nu ook maar voor het tegengif zorgen.”

Farissi erkent dat de gemeenschap last heeft van drugsrunners omdat het fenomeen zijn uitstraling heeft op de goedwillende Marokkanen. „Het zorgt voor negativiteit, terwijl er juist zo veel positiefs gebeurt”, aldus Farissi, die ook bestuurslid is bij de Samenwerkende Marokkaanse Organisaties Rijnmond (SMOR).

Bijna 30 Marokkaanse organisaties in Rotterdam gaan met behulp van de gemeente een voorlichtingscampagne opzetten. „Ouders zijn zich vaak niet bewust van de consequenties als hun kinderen in drugs handelen. Daar willen we ze op wijzen. Ouders moeten zich meer afvragen wat hun kind op straat uitspookt.”

’Verdachte Marokkanen’ op straat aanspreken in hun vaak dure auto’s, ligt volgens Farissi moeilijk in de gemeenschap. „Je kunt hoogstens vermoeden dat ze crimineel zijn.” Volgens Aboutaleb weet de gemeenschap wel degelijk om welke jongens het gaat. En die moeten hard worden aangesproken op hun activiteiten, vindt hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer