Onbekende gedichten Jacob Revius ontdekt
Reviusbiograaf Enny de Bruijn heeft 19 onbekende gedichten van de zeventiende-eeuwse dominee-dichter Jacob Revius (1586-1658) ontdekt.
De Bruijn, cultuurredacteur bij het Reformatorisch Dagblad, hoopt op 8 mei aan de Universiteit Utrecht te promoveren op een wetenschappelijke biografie van Revius. Tijdens haar onderzoek ontdekte ze behalve de 19 gedichten ook 8 brieven, 2 verzamelhandschriften en een document met toespraken en notulen van Revius, die tot op heden onbekend waren.
Dichter én dominee
Waar de dichter en theoloog Jacob Revius (1586-1658) tot nu toe steeds óf als dichter, óf als theoloog benaderd is, brengt De Bruijn in haar biografie voor het eerst de beide kanten van zijn persoonlijkheid samen. Zo ontstaat een vollediger en beter geïntegreerd beeld van een van de belangrijkste gereformeerde opinieleiders binnen de zeventiende-eeuwse Republiek.
Het levensverhaal van Revius is verweven met de grote discussies van zijn tijd, zoals de debatten rond de verhouding tussen kerk en staat, de cartesiaanse filosofie, de omgang met andersdenkenden, de emancipatie van de wetenschap – discussies die vandaag, in een andere vorm, niet minder prangend zijn dan toen. Hij had een mening over rooms-katholieken, joden en moslims, over de regentenpolitiek, over de predestinatieleer, over onderwijs, literatuur, astronomie, haardracht – en allerlei andere culturele verschijnselen.
De biografie geeft hedendaagse lezers een indruk van wat het betekent om een 17e-eeuwse calvinist te zijn. De Bruijn gebruikt Revius’ levensverhaal en zijn teksten echter niet slechts om de geschiedenis te illustreren, maar ook om afwijkingen zichtbaar te maken en de ‘grote verhalen’ te nuanceren. Revius’ werk staat model voor het orthodox-gereformeerde perspectief op de zeventiende-eeuwse cultuur en, andersom, voor de gereformeerde poging tot beïnvloeding van die cultuur.