Spaanse rente weer hoger dan 6 procent
MADRID (ANP/RTR) – De onrust op de financiële markten over de toekomst van Spanje neemt voorlopig niet af. Woensdagochtend dreven beleggers de rente op 10-jarige Spaanse obligaties voor het eerst sinds eind november op tot meer dan 6 procent.
Na een kortstondige piek op 6,1 procent, stond de rente woensdagochtend kort voor het openen van de aandelenbeurzen op 6 procent. Dat is een niveau dat door veel economen als onhoudbaar wordt gezien en dat voor de Europese Centrale Bank (ECB) vorig jaar reden was om steunaankopen van Spaanse obligaties uit te voeren, in een poging de rente te drukken.
In de loop van de ochtend zakte de rente terug tot 5,85 procent. Daarmee kwam het rendement uit op het niveau van voor het lange paasweekeinde. ECB-bestuurder Benoit Coeuré gaf op een conferentie in Parijs aan dat de steunaankopen van de ECB weliswaar stil zijn gelegd, maar opnieuw kunnen worden ingezet.
Op de financiële markten leven grote zorgen over de mogelijkheden van Spanje om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Het land kampt met een krimpende economie en een torenhoge werkloosheid. Die situatie wordt mogelijk verergerd door de forse bezuinigingen die nodig zijn om het overheidstekort terug te dringen.
De zorgen over Spanje tasten ook het vertrouwen in Italië aan. Italië haalde woensdag 11 miljard euro op met korte staatsleningen. Daarover moest een aanzienlijk hogere rente worden betaald dan bij vergelijkbare veilingen vorige maand.
De rente op 10-jarige Italiaanse leningen stond woensdag aan het einde van de ochtend op 5,5 procent. Dat is hetzelfde niveau als aan het begin van de voorgaande handelsdag. De ECB zorgde eind vorig jaar tijdelijk voor meer rust op de financiële markten door Europese banken van een ongekende hoeveelheid goedkope kredieten te voorzien. Die banken gebruikten dat geld onder meer voor investeringen in staatsobligaties, die meer rente opbrengen dan over de leningen van de ECB moet worden betaald.
Sinds het begin van deze maand zijn de zorgen over de schuldencrisis echter weer volop terug. Het vooruitzicht dat de staatsschuld van Spanje dit jaar fors oploopt terwijl de werkloosheid record na record breekt, zet de markt voor Spaanse staatsleningen weer onder druk. Dit vertaalt zich in een hoge rente op Spaanse obligaties, die omgekeerd beweegt aan de waarde ervan. Een stijgende rente duidt op een daling van de waarde en een afname van het vertrouwen van beleggers in de obligaties van een land.