Waterschap wil zoetwaterreservoirs
Het is dringend noodzakelijk dat Nederland op tal van plaatsen zoetwaterreservoirs krijgt. In tijden van extreem laagwater kunnen de waterschappen die reservoirs aanspreken om de zoetwaterstand op peil te houden. Bij hoogwater kunnen de bekkens dienen als wateropvang.
Dat heeft woordvoerder J. Leenes van de Unie van Waterschappen maandag gezegd.
De koepelorganisatie van waterschappen pleit al langer voor het aanleggen van reservoirs. Dat kan in de vorm van ondergrondse bekkens of kunstmatige meren. Nu het waterpeil in de rivieren door de aanhoudende hitte en droogte sterk zakt, en het einde nog niet in zicht lijkt, blijkt in de praktijk dat er plekken in het land zijn waar ongewenste maatregelen moeten worden genomen omdat er onvoldoende zoetwater beschikbaar is.
De waterstanden in de grote rivieren nemen nog steeds enkele centimeters per dag af. Ook de afvoer van het rivierwater daalt nog sterk. Dit komt vooral doordat vanuit Duitsland en België weinig rivierwater wordt aangevoerd. Sinds vrijdag heeft Verkeer en Waterstaat de waterverdeling over Nederland aangepast. Door onder meer de spuisluizen in de Afsluitdijk en de stuw bij Driel te sluiten, wordt gepoogd het zoetwater langer vast te houden. Het peil van het IJsselmeer is daardoor licht gestegen.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat kan indien nodig een aantal elektriciteitsbedrijven tijdelijk ontheffing verlenen om warmer koelwater op het oppervlaktewater te lozen, zo deelde een woordvoerster van het ministerie vanmorgen mee. Voorwaarde is dat de betreffende bedrijven door hun reservevermogen heen zijn. Volgens de vergunning mogen elektriciteitsbedrijven koelwater lozen met een maximumtemperatuur van 30 graden Celsius. Volgens de ontheffing mag dat water 1 à 2 graden warmer zijn. Tot nu toe heeft stroomnetbeheerder Tennet nog geen aanvraag voor ontheffing ingediend.
Om de binnenscheepvaart bij de lage waterstand doorgang te laten vinden, past Rijkswaterstaat voortdurend de betonning van de vaargeulen aan. Binnenschippers krijgen via internet en hun radiosysteem informatie over het laagwaterregime. Daarnaast houden de verkeersposten langs de grote rivieren de schippers op de hoogte van de situatie op de hoofdvaarwegen.
Menig Nederlander haalt waarschijnlijk opgelucht adem als de hoge temperaturen van de afgelopen tijd wat lager zullen worden. De hittegolf duurt al twaalf dagen en is daarmee de langste sinds de zomer van 1976.
De hoge temperaturen leiden tot meer sterfgevallen, liet het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren weten. Als de temperatuur met een graad stijgt, sterven per week 25 mensen meer, blijkt uit cijfers over juni en juli. In de week van 14 tot en met 20 juli was in die twee maanden de gemiddelde temperatuur met 29 graden het hoogst. In die week overleden 2570 personen. In de week van 30 juni tot en met 6 juli was de temperatuur het laagst: gemiddeld nog geen 21 graden. Er stierven die week 2340 personen.