Groen & duurzaamheid

Strijd om organisatie Floriade 2022

De voorbereidingen voor de Floriade 2022 zijn in volle gang. Een typefout? Nee, die van 2012 begint inderdaad donderdag. Maar vier kandidaten strijden om de eer om over tien jaar de wereldtuinbouwtentoonstelling te organiseren. Het zijn Almere, Amsterdam, Boskoop en Groningen. Wat zijn hun plannen?

4 April 2012 19:17Gewijzigd op 14 November 2020 20:19
Foto ANP
Foto ANP

Almere: goed bereikbaar

Almere wil pas inhoudelijk reageren als op uiterlijk 1 juli alle kandidaten hun bidbook hebben ingeleverd bij de Nederlandse Tuinbouwraad. Wel wil woordvoerder Sietzke Vermeulen van Floriade Almere 2022 kwijt dat de kansrijkste locatie is gelegen aan de zuidkant van het Weerwater, vrij dicht bij het stadscentrum van Almere.

Volgens Vermeulen heeft Almere zich sinds 1976 ontwikkeld als groene stad. In de grootste stad van Flevoland wonen momenteel bijna 200.000 mensen. Dit aantal moet groeien tot 330.000. Vermeulen zegt dat daarbij bewust wordt gestreefd naar „een gezonde stad met gezond voedsel, schone energie, schoon water, gesloten kringlopen en gezond beleven en bewegen. Dit zijn ook de waarden die de Floriade uitdraagt. Daarom past deze wereldtentoonstelling goed in Almere.”

Vermeulen zegt dat Almere in 2022 de best bereikbare stad van Nederland is, onder andere door de verdubbeling van de snelweg A6, verbeteringen aan de Flevolijn, die van Weesp naar Lelystad loopt en de aanleg van de Hanzelijn, van Lelystad naar Zwolle. De Floriade kan ook een financiële impuls geven aan de regio.


Boskoop: bevolkingsgroei

Holland Central Floriade is de naam die de regio Boskoop heeft gekozen voor zijn kandidatuur. De regio presenteert zich al geruime tijd als belangrijke kandidaat. Dat doet hij onder andere via de website floriade2022.com, een site die hij overigens afstaat als een van de andere kanshebbers met de eer gaat strijken.

Negen overheden en vijf private partijen werken samen aan het bidbook. Het zijn Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Boskoop, Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Rijnwoude, Waddinxveen, Zoetermeer, de provincie Zuid-Holland, Arcadis, Ballast Nedam, Careyn, Imtech en KWS. Zij kiezen een terrein van ongeveer 50 hectare dat zowel in de buurt van de rivier de Rotte als in de nabijheid van de A12 ligt. Daarnaast worden onderdelen van het evenement verspreid over de regio.

Projectdirecteur Cor Geense wil inspelen op een balans tussen stedelijkheid en natuur, een balans waar de Randstad en het Groene Hart ook steeds mee bezig zijn. „De groei van de bevolking stelt de wereld voor enorme uitdagingen. In 2022 wordt bijvoorbeeld de 8 miljardste bewoner verwacht. Van al die mensen woont 70 procent straks in grote steden. Maar de ruimte om iedereen te huisvesten, te voeden en te laten leven, groeit niet. De druk op het groene landschap en op het bestaan neemt daardoor verder toe. Onze ambitie is om oplossingen te vinden voor deze uitdagingen door een Floriade te creëren die de wereld een vitale, leefbare samenleving toont, met de rol die de tuinbouw daarin vervult. Het wordt een Floriade die als voorbeeld geldt voor de rest van de wereld.”

Volgens Geense versterkt de Floriade de regionale en de nationale tuinbouwsector. Niet alleen de telers, maar ook toeleveranciers, handelaars en transporteurs kunnen meeprofiteren. Daarnaast zal het onderwijs profijt trekken en kunnen in verband met het evenement wegen worden verbeterd. Hij denkt dat de economie en de regionale ontwikkeling in het gebied een forse impuls krijgen. „De organisatie van de Floriade kost veel geld. Maar ze levert ook veel werk, toeristische bestedingen en naamsbekendheid op.”

De projectdirecteur verwacht een groot aantal bezoekers. „Binnen een halfuur reistijd van onze locatie wonen 6 miljoen potentiële bezoekers. Daarnaast is het voor mensen interessant om ook andere bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken. We doen bovendien onderzoek naar toeristen uit bijvoorbeeld Brazilië en China.”


Groningen: grote evenementen

Als het aan de gemeente Groningen ligt, komt de Floriade van 2022 aan de zuidwestkant van de stad, op het voormalige terrein van de Suiker Unie. Het is een gebied van ongeveer 130 hectare in de buurt van de binnenstad. Wethouder De Vries van Ruimtelijke Ordening zegt dat er de komende tien tot vijftien jaar geen vastgestelde bestemming is voor de beoogde locatie, die eigendom is van de gemeente. Daarom kan er nu al worden gestart met ontwikkelingen.

Een van de redenen van Groningen om de Floriade binnen te halen, is dan ook de ontwikkeling van het terrein van de Suiker Uniefabriek in de aanloop naar de definitieve bestemming van het gebied. Bovendien wil Groningen in de toekomst grote evenementen naar de stad halen, om het toerisme te laten aantrekken en de regionale economie te versterken.

Als insteek is gekozen voor een combinatie van land- en tuinbouw, wetenschap, (groene) ruimtelijke ordening en cultuur. Groningen was in 2011 de Hoofdstad van de Smaak. De stad wil verder met het promoten van duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel.

Wethouder De Vries zegt dat Groningen een „historische relatie heeft tussen stad en ommeland. De gemeente heeft zich ontwikkeld van turf-hoofdstad naar suiker- en aardgashoofdstad van Europa. De stad zorgde voor de handel en de expertise, terwijl vanuit het ommeland de grondstoffen werden aangevoerd.” Volgens hem is er derhalve een lange traditie tussen land- en tuinbouw, verwerkende industrie en export.


Amsterdam: tuinbouw in stad

De gemeente Amsterdam wil pas na het verstrijken van de inzendtermijn duidelijkheid geven over haar plannen. Op de website van de hoofdstad staat dat de Floriade in de buurt van voetbalstadion ArenA moet komen. Centraal staan de thema’s stadstuinbouw en duurzaamheid. Amsterdam wil tonen hoe bewoners kunnen worden betrokken bij het produceren van voedsel in de stad. Gedacht wordt aan het gebruiken van leegstaande kantoorgebouwen voor nieuwe vormen van tuinbouw. Daarnaast denkt de gemeente aan tuinbouw op daken, ziekenhuizen, kantoren, langs gevels, op straat, in stadsparken en langs het spoor.


Procedure

Voor de Floriade van 2022 waren aanvankelijk zeven kandidaten. Rivierenland, Noord-Holland-Noord en de Coöperatie Flevoland 2022 uit Lelystad vielen in januari af. De andere vier moeten uiterlijk 1 juli bij de Nederlandse Tuinbouwraad een bidbook inleveren. In oktober, bij het slot van de Floriade in Venlo, wordt bekendgemaakt waar de wereldtuinbouwtentoonstelling van 2022 zal zijn.

Ook in 2004 waren er zeven kanshebbers, die aasden op het organiseren van de Floriade 2012. Een combinatie van dertig gemeenten in Noord-Holland viel af, evenals Tilburg en Amsterdam-Noord. Van de vier die wel een bidbook mochten indienen, vonden Arnhem en Rotterdam de financiële risico’s te groot. De belasting voor het milieu, de kosten en de verstoring van de zondagsrust waren voor de Drechtsteden –Dordrecht en omgeving– redenen om af te haken. Zodoende bleef Venlo over.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer