Evangelium21 bezorgd over Duitse vrije kerken
MÜNCHEN – Een aantal Duitse evangelicalen heeft zich verenigd in het platform Evangelium21. Ze willen tegenwicht bieden aan „vrijzinnige tendenzen” in de Duitse vrije evangelische kerken.
Dat schrijft de Duitse voorganger Matthias Lohmann in een deze week gepubliceerd artikel op de website van The Gospel Coalition in Amerika. De vrije evangelische kerken in Duitsland –in totaal tellen ze zo’n 330.000 leden– zijn in de 19e eeuw ontstaan als reactie op de vrijzinnige theologie in de protestantse landskerken. Maar nu steekt het liberale denken ook in de vrije kerken de kop op, aldus Lohmann, predikant van een vrije evangelische gemeente in München.
In een toenemend aantal vrije evangelische gemeenten worden vragen gesteld bij de volledige betrouwbaarheid van de Bijbel en negeert men het Bijbelse onderwijs over de plaats van man en vrouw in het gezin en de kerk, schrijft Lohmann. Soms ligt ook de leer van Christus’ plaatsvervangende verzoening onder vuur.
Amerikaans voorbeeld
De Duitse pastor, die als zakenman een aantal jaren in de VS woonde en er theologie studeerde aan het Reformed Theological Seminary, voelt zich erg aangesproken door The Gospel Coalition. Dit platform van reformatorische evangelicalen onder leiding van Tim Keller en Donald Carson is inmiddels vijf jaar actief. Het wil een Bijbelgetrouwe prediking bevorderen en legt nadruk op gemeentestichting en sociale betrokkenheid.
Aan een dergelijk platform is in Duitsland nog veel dringender behoefte dan in Amerika, vond Lohmann. Vorig jaar werd daarom op zijn initiatief Evangelium21 opgericht. De naam wil aangeven dat „wij hetzelfde oude Evangelie in de 21e eeuw willen voorstaan.”
Eveneens naar het voorbeeld van The Gospel Coalition hanteert Evangelium21 een ”Theologische Grundlage”, een document dat de theologische overtuiging en visie van de initiatiefnemers verwoordt. Wie met deze grondslag instemt, kan lid worden van het netwerk van Evangelium21.
Conferenties
De beweging „groeit langzaam”, schrijft Lohmann. Een eerste conferentie vorig jaar trok enkele honderden deelnemers. In mei belegt het platform een tweede conferentie in Hamburg. Behalve enkele Duitse voorgangers treden Donald Carson en John Piper er op als spreker.
Evangelium21 wil graag samenwerken met andere gelijkgezinde groepen en organisaties. Er is ook behoefte aan goede theologische lectuur in het Duits, vindt Lohmann. Door een gebrek aan tijd en mankracht heeft het platform daar nog niet zo veel aan kunnen doen.
De oprichting van het netwerk heeft nog een „volledig onbewust positief neveneffect gehad.” Er zijn contacten gelegd met een kleine groep in Franstalig Europa. Wellicht gaat die een platform oprichten onder de naam Evangile21.