Kerk & religie

CGK actief in drie nieuwe zendingsgebieden

ROTTERDAM – Naast het bestaande zendingswerk in Indonesië, Zuid-Afrika, Botswana en Mozambique zijn de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) ook zending gaan bedrijven in Siberië, Thailand en Burundi.

Van een medewerker
31 March 2012 19:04Gewijzigd op 14 November 2020 20:14
Foto RD
Foto RD

Ds. A. Hilbers, predikant in dienst van de zending van de CGK, vertelde daarover zaterdag in Rotterdam op de jaarlijkse CGK-zendingsdag van de classis Rotterdam. Daarnaast zijn werkers van dit kerkverband ook actief op missionair diaconaal gebied in bijna in de hele wereld. In Indonesië verlenen de CGK steun aan theologisch onderwijs en zijn al meer dan honderd kleuterscholen opgericht waar christelijk onderwijs wordt gegeven. Ds. Hilbers: „In Zuid-Afrika worden kerken en onderwijs ondersteund, in Botswana wordt Bijbelvertaalwerk ter hand genomen en in Mozambique wordt onderwijs gegeven aan voorgangers.”

In Siberië verleenden de CGK al beperkt steun aan het zendingswerk van Friedensstimme. Ds. Hilbers: „Nu worden alle kosten en daarmee ook de verantwoordelijkheid voor het zendingswerk daar voor rekening van de eigen kerk genomen. De zeven evangelisten die er werken worden nu ondersteund door de kerk. Wel blijft Friedensstimme helpen met het leggen van contacten.”

In de provincie Isaan in Thailand werken al vele jaren Jan en José van Eeken, uitgezonden door de kerk in Emmen. Zij gaan nu onder de vlag van de CGK-zending verder met evangelieverkondiging, kerkplanting en het werven van medewerkers. Het zendingswerk in Burundi is volgens ds. Hilbers volledig nieuw. „Een kleine gereformeerde kerkgemeenschap vroeg steun bij de opbouw van het kerkelijk leven. Daarvoor gaf onze synode toestemming.”

Nadat in juli 2009 de christelijke gereformeerde kerk van Rotterdam-West (Coloniastraat) haar deuren sloot zijn er plannen ontwikkeld voor een missionair diaconaal project als vorm van stadszending. In 2011 kon een pand in de wijk Middelland worden aangekocht en door de moedergemeente Oud-Beijerland een missionair team worden benoemd, waarvan evangelisatieconsulent Bram Dingemanse samen met David van der Ploeg de voortrekkers van zijn.

Eind februari dit jaar werd het pand in gebruik genomen. Dingemanse: „De oude kanselbijbel uit de kerk hebben we meegenomen. Zo blijft het Woord van God voor de stad behouden en mag het worden voortgezet.”

In het pand is begonnen met het organiseren van sociale activiteiten voor de multiculturele buurt. De vlag hangt dan uit als teken dat iedereen welkom is. Als er zingevingactiviteiten zijn, bijvoorbeeld een Bijbelvertelling, dan hang er bij de vlag een wimpel. „Ook dan mag iedereen komen en er thuiskomen, als de verloren zoon”, aldus Dingemanse. „We werken toe naar gemeenteopbouw, als een licht voor de stad.”

Ds. W. P. de Groot, christelijk gereformeerd predikant te Rotterdam-Zuid, sprak over het geheim van het Joodse volk. „Het geheim achter dit volk, door alles heen, is wat de Bijbel zegt over de trouw van God ten opzichte van Israël.”

Ds. C. J. Droger, predikant te Vlaardingen, stond in zijn openingswoord stil bij de woorden van Kajafas: „…dat het ons nut is, dat een mens sterve voor het volk, en het gehele volk niet verloren ga” (Joh. 11). Volgens ds. Droger waren dat profetische woorden. „Jezus gaat sterven om Zich een volk te vergaderen. Dat is de grondslag van het werk in Zijn Koninkrijk. Daarom doen we zendingswerk, ver weg en dichtbij.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer