Binnenland

Internationaal Strafhof mag op plek Alexanderkazerne komen

DEN HAAG (ANP) – Het Internationaal Strafhof (ICC) mag zich vestigen in de Haagse wijk Benoordenhout, waar vroeger de Alexanderkazerne was. De Raad van State heeft dat bepaald, zo werd woensdag bekend.

28 March 2012 10:52Gewijzigd op 14 November 2020 20:10
Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Foto ANP
Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Foto ANP

Omwonenden hadden bezwaar gemaakt tegen de plannen, maar de meeste van die bezwaren heeft de Raad van State ongegrond verklaard. Er is wel een ding veranderd: de maximale bouwhoogte van 25 meter mag alleen worden overschreden als het woongenot van de wijkbewoners daardoor niet wordt verstoord. Omdat de gemeente Den Haag en de de Wijkvereniging Benoordenhout het daarover eens bleken te zijn, heeft de raad deze voorwaarde zelf aangepast in het bestemmingsplan.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Het Internationaal Strafhof, dat oorlogsmisdaden, genocide en andere misdaden tegen de menselijkheid mag vervolgen, is nu nog gevestigd in zijn eerste, provisorische onderkomen aan de A12 in Den Haag, vlakbij Voorburg. Daar zit het inmiddels 10 jaar.

Het is de bedoeling dat het strafhof in 2015 verhuist naar Benoordenhout. Anders dan het huidige gebouw moet de nieuwbouw er open en transparant uit komen te zien.


Profiel: Internationaal Strafhof (ICC)

Het Internationaal Strafhof (ICC) is het eerste permanente internationale hof voor oorlogsmisdaden en andere zware misdrijven. Een feitenoverzicht:

ZETEL: Den Haag, voorlopig in een kantoorgebouw op de grens met Voorburg. Het moet later verhuizen naar een nog te bouwen complex op het terrein van de Alexanderkazerne aan de noordrand van Den Haag-Scheveningen.

OPRICHTING: Met het Statuut van Rome, een internationaal verdrag waarover in 1998 op een diplomatieke conferentie in Rome overeenstemming werd bereikt en dat op 1 juli 2002 in werking trad. 120 staten zijn inmiddels partij, waaronder Nederland en alle andere EU-staten. Belangrijke afwezigen: VS, Rusland en China.

TOP: De voorzitter is de magistraat Sang Hyun-song uit Zuid-Korea, hoofdaanklager is de Argentijn Luis Moreno Ocampo. Hij wordt op 1 juli 2012 opgevolgd door zijn plaatsvervangster, Fatou Bensouda uit Gambia.

TE VERVOLGEN MISDADEN:

volkerenmoord (genocide), oorlogsmisdaden, andere misdaden tegen de menselijkheid

RECHTSMACHT:

  • In beginsel wereldwijd. Het hof buigt zich echter alleen over zaken met betrekking tot een aangesloten land of een land dat de jurisdictie zonder te zijn aangesloten, toch aanvaardt.

  • Het hof gaat ook over zaken die de VN-Veiligheidsraad voorlegt. Daarbij doet het er niet meer toe waar de verdachte vandaan komt of waar de misdaad zou zijn gepleegd.

  • Het ICC gaat alleen over misdaden die na 1 juli 2002 zouden zijn gepleegd. Bij staten die later zijn toegetreden, buigt het hof zich in beginsel niet over zaken die voor de datum van toetreding spelen.

  • De aanklagers van het hof kunnen uit eigen beweging een onderzoek starten in landen onder hun jurisdictie indien daartoe een verzoek is gedaan door individuen of organisaties.

ONDERZOEKEN TOT NU TOE: Misdaden in de Democratische Republiek Congo, Uganda, Sudan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Kenia, Ivoorkust en Libië. Het hof heeft nog maar in één zaak uitspraak gedaan. Dat was 14 maart in het proces tegen een Congolese militieleider.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer