Kerk & religie

Gereformeerd vrijgemaakt student tevreden over kerkelijke gemeente

UTRECHT – Driekwart van de studenten die zijn aangesloten bij gereformeerd vrijgemaakte studentenverenigingen vindt dat er in hun gemeente genoeg aandacht voor hen is.

Kerkredactie
23 March 2012 20:03Gewijzigd op 14 November 2020 20:06
beeld GKV
beeld GKV

Dat blijkt uit een onderzoek onder 3000 studenten, die zijn aangesloten bij een van de dertien gereformeerde verenigingen binnen de hbo- en universiteitswereld. Op het onderzoek, dat werd uitgevoerd door studenten­organisatie IFES-Nederland, reageerde een kwart van de studenten. Ook onder 550 ambtsdragers binnen de Gereformeerde 
Kerken vrijgemaakt (GKV) werd een enquête gehouden, waarop de respons 60 procent was.

De resultaten van de peiling zouden vandaag in Utrecht worden gepresenteerd op een ontmoetingsdag voor ambtsdragers, ouders en studenten. De dag gaat echter bij gebrek aan belangstelling niet door.

Vrijgemaakte studenten leven voor het overgrote deel (82 procent) mee met de gemeente in de stad waar ze studeren. Meer dan de helft ziet die stadsgemeente dan ook als thuisgemeente.

De jongeren zijn over het algemeen positief over de aandacht die er voor hen is vanuit de gemeente. Zo geeft twee derde aan het idee te hebben dat de predikant en andere ambtsdragers weten wat er leeft onder studenten. Driekwart vindt dat er in de eredienst genoeg aandacht wordt besteed aan studenten en een even groot aantal zegt dat hun predikant genoeg moeite doet om erachter te komen wat er onder studenten leeft. Negen van de tien ervaren genoeg ruimte om met hun predikant als vertrouwenspersoon te spreken.

Een minderheid (37 procent) van de ondervraagden zegt zich actief in te zetten in de gemeente waartoe ze behoren. Veel meer (83 procent) studenten zitten in de gemeente op een Bijbelkring. Slechts een op de zes zegt zich binnen de kerkgemeenschap wel eens eenzaam te voelen.

De helft van de studenten heeft geen twijfels over het geloof, tegen 35 procent die aangeeft soms te twijfelen. Twee derde zegt niet te twijfelen aan de waarheid van de Bijbel. Veruit de meerderheid van de studenten (85 procent) geeft aan op de Bijbelkring van een= studentenvereniging te zitten. De meerwaarde van een gereformeerde studentenvereniging boven een seculiere variant is voor veel studenten de ”saam­horigheid”. Ruim een kwart vinkte ”steun in het geloof” aan.

Veruit de meeste ambtsdragers geven in hun reactie aan dat studenten in hun gemeente geen speciale plaats innemen, niet binnen en niet buiten de eredienst. Ook is er geen apart beleid voor studenten. Twee derde heeft van zichzelf de indruk dicht bij de studenten te staan, terwijl eenzelfde aantal aangeeft niet samen te werken met studenten­verenigingen in het bereiken van deze jongeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer