Meegluren in nest van oehoe
DRIEBERGEN (ANP) – In een verlaten steengroeve in de Achterhoek broedt al 8 jaar achtereen een oehoe, de grootste uil van Europa. Half maart zijn opnieuw jongen van het uilenpaar geboren. Staatsbosbeheer heeft webcams geplaatst, zodat de kuikens en hun ouders te zien zijn zonder dat de beschermde vogels worden verstoord.
Het nest is gebouwd in een holte in de steenwand, waar de uilen beschermd zijn tegen vallend gesteente. Waar de steengroeve zich precies bevindt, houden Staatsbosbeheer en de Oehoewerkgroep geheim. Op www.volgdeoehoe.nl zijn doorlopend beelden te zien.
De oehoe (bubo bubo) is een grote vogel van ongeveer 70 centimeter hoog. De spanwijdte van de vleugels loopt naar de 2 meter. Kenmerkend zijn de grote ogen en de oorpluimen. De uil is een jager en eet allerlei andere dieren zoals vissen, konijnen, jonge fazanten en vossen en andere vogels. Een uilenpaar krijgt per nest twee tot vier kuikens, die al na 30 dagen kunnen lopen, springen en klimmen. Later leren ze vliegen en in het najaar verlaten de jongen het nest.
In Nederland leven alleen enkele uilenparen in de Achterhoek en in Zuid-Limburg.