Binnenland

Klokkenmusea doen niet aan zomertijd

UTRECHT/SCHOONHOVEN (ANP) – De twee bekendste klokkenmusea in Nederland doen niet aan zomertijd. „Onze klokken lopen expres niet op tijd, want dan gaan ze ook allemaal tegelijk slaan en dat zou gigantische herrie maken”, aldus een woordvoerster van het Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum in Schoonhoven. Ook Museum Speelklok in Utrecht laat zijn uurwerken om die reden met opzet niet gelijklopen, zei hoofd evenementen Dirk Jan Haspels vrijdag.

23 March 2012 11:25Gewijzigd op 14 November 2020 20:05

Museum Speelklok bezit talloze mechanische muziekinstrumenten. Bijzonder is dat ze op een of andere manier zelfspelend zijn. Een deel van de collectie gaat vanzelf aan de slag op de hele of halve uren van een klok. Zo werkt bijvoorbeeld het carillon in een kerktoren. Maar ook speeldozen, orchestrions en pianola’s kunnen een ingebouwd uurwerk hebben.

„Juist omdat de instrumenten uit zichzelf gaan spelen, laten we de klokken niet gelijklopen”, legt Haspels uit. „Je zou jezelf niet meer kunnen verstaan als alle geluid tegelijk losbarst.” Het museum stelt de uurwerken wel een beetje bij om enigszins in de pas te blijven met zomer- en wintertijd. „Maar dat doen onze restauratiemedewerkers pas maandag. Zondag loopt het hele museum een tikje achter.”

Het museum in Schoonhoven bezit naast goud en zilver honderden uurwerken, van piepkleine horloges tot enorme staande klokken. „Er zou geen beginnen aan zijn om die allemaal tweemaal per jaar voor- of achteruit te zetten. Bij ons gaat zondagmorgen 3 uur, de officiële start van de zomertijd, ongemerkt voorbij.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer