Kind verslaafd aan mobieltje
AMSTERDAM – Bijna 60 procent van de kinderen is het ermee eens dat je er niet bij hoort zonder mobiele telefoon. Driekwart vindt zelfs dat hun generatie verslaafd is aan het mobieltje.
Dat blijkt uit een onderzoek van stichting Mijn Kind Online, waarvan de resultaten vanochtend werden gepresenteerd.
Uit het onderzoek, uitgevoerd onder ruim 2600 kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar, blijkt dat kinderen bijzonder veel waarde hechten aan hun mobiel. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer belang ze eraan hechten.
Bijna de helft heeft zijn telefoon ’s nachts aan en in de buurt. Iets meer dan de helft zegt echt niet zonder mobiel te kunnen. Van de 8-jarigen heeft al een kwart van de kinderen een mobiele telefoon, van de 18-jarigen geldt dat voor vrijwel iedereen.
Hoewel kinderen veel bezig zijn met hun mobiel, storen zij en vooral hun ouders zich regelmatig ook aan de grote plaats die het ding in hun leven inneemt.
Een jongen van 12 die meedeed aan het onderzoek: „Veel jongens en meisjes staan ermee op en gaan ermee naar bed.” En een jongen van 11: „Mijn moeder wordt er wel eens gek van, iedere keer die geluiden als er iemand een berichtje stuurt. Dan zegt mijn moeder: Zet je telefoon maar op de stille stand of uit.”
Hoe lager het opleidingsniveau van de jongeren is, hoe vaker ouders zeggen dat ze te veel met hun mobiel bezig zijn.
Het grote omslagpunt tussen wel of geen telefoon ligt rond de overgang naar de middelbare school. Niet alleen benadert het aantal jongeren met een mobiel dan de 100 procent, ook neemt het aantal jongeren met een smartphone vanaf dat moment sterk toe. De meeste 8-jarigen hebben nog een ‘gewone’ mobiel, terwijl 80 procent van de 17-jarigen een veel duurdere smartphone heeft met toegang tot internet.
Volgens Remco Pijpers, directeur van Mijn Kind Online, zitten er duidelijk schaduwkanten aan die ontwikkeling. „Door het mobiele internet is het voor ouders lastiger geworden toezicht te houden op wat hun kinderen zien en doen op hun telefoon. Terwijl het heel belangrijk is kinderen te leren hoe ze bewust en veilig met hun mobiel omgaan.”
Een ander nadeel zijn de soms sterk oplopende kosten. Van de 8- tot 12-jarigen geeft maar een klein deel meer dan 10 euro per maand uit. De helft van de 13-plussers geeft echter al meer dan 20 euro per maand uit.