Binnenland

Schippers: Extreem agressieve patiënt niet meer helpen

DEN HAAG (ANP) – Patiënten die zo agressief zijn dat het gevaarlijk wordt voor de hulpverlener, hoeven niet meer te worden geholpen. Elke zorgsector zou duidelijk moeten aangeven wat wel acceptabel is en wat niet. Dat staat in het actieplan ’Veilig werken in de zorg’ dat het kabinet donderdag naar de Tweede Kamer stuurt.

22 March 2012 06:39Gewijzigd op 14 November 2020 20:03
Foto ANP
Foto ANP

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) pleit daarin om in extreme situaties te overwegen de zorg te staken. „Het is onacceptabel dat zorgverleners in direct gevaar verkeren. Er moet een scherpe lijn worden getrokken. Om die reden is het belangrijk om het staken van de zorgverlening serieus te overwegen, er in de organisatie over te spreken en hulpverleners te steunen die met agressie en geweld te maken hebben.”

Het kabinet vindt het belangrijk dat de politie altijd te hulp schiet als medisch personeel te maken heeft met agressie en geweld. Schippers wil af van het idee dat dit nu eenmaal bij het werk hoort. Ook als de verdachte een patiënt is, moet de aangifte serieus worden genomen, meent zij. Een dergelijke zaak kan via het snelrecht worden afgehandeld en als een voorval juridisch wordt afgehandeld, zou de werkgever aangifte moeten doen en dient de schade te worden verhaald.

Met Schippers werkten ook de ministers Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken), Ivo Opstelten (Veiligheid) en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) mee aan het actieplan. De komende jaren is er 6,4 miljoen euro beschikbaar om het plan uit te voeren, onder meer om het personeel te trainen. Verder moet in de opleiding van zorgpersoneel meer aandacht komen voor het leren omgaan met agressie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer