Kerk & religie

„Hoop van jongere vervliegt in de chaos”

AMERSFOORT – Jongeren lopen in deze chaotische wereld het gevaar door een overvloed aan informatie ten onder te gaan. Velen ervaren het leven als hopeloos en doelloos. Maar er is verwachting en uitkomst uit deze chaos voor allen die Jezus als Zaligmaker en Verlosser leren kennen. Dan is er verwachting van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde.

Van een medewerker
17 March 2012 18:04Gewijzigd op 14 November 2020 19:59
HHJO-jongerendag. Foto RD, Anton Dommerholt
HHJO-jongerendag. Foto RD, Anton Dommerholt

Dat zei ds. R. van de Kamp zaterdag in Amersfoort tijdens de -16-jongerendag van de Hersteld Hervormde Jeugdorganisatie (HHJO). Het thema van de dag, die door 650 jongeren werd bezocht, was ”Alles overHoop?!”

Ds. Van de Kamp, verbonden aan de hersteld hervormde gemeente van Barneveld, zei dat er soms niet veel voor nodig is of iemands wereld valt opeens in duigen. „Laat iemand maar eens terloops een opmerking maken als: „Wat zie jij er stom uit”, en je leven klapt in elkaar. Plotseling lig je overhoop met jezelf.”

Volgens ds. Van de Kamp kan het ook zijn dat jij degene bent die het de ander moeilijk maakt. „Soms besef je aan het einde van de dag dat een van jouw opmerkingen een ander heeft geschaad, en dat zijn wereld door jouw nare manier van reageren misschien overhoop is komen te liggen.”

Er bestaat volgens de predikant uit Barneveld de mogelijkheid dat er weliswaar geen bijzondere uiterlijke omstandigheden zijn, maar dat je je leven toch als een chaos ervaart. „Hoe reageer je daar dan op?” zo vroeg ds. Van de Kamp. „De iPod aan, dopjes in je oren en je afsluiten van de buitenwereld? Of een uitweg zoeken in computerspel of drank? Misschien ben je wel aan het experimenteren met seks, want die is immers overal verkrijgbaar en beschikbaar.”

De inleider vroeg aan de jongeren hoe het komt dat we in een tijd van grote welvaart leven, maar dat velen het gevoel hebben dat hun leven overhoop ligt.

De Barneveldse predikant vroeg zich af waarom zo veel jongeren vastlopen en in de hopeloosheid en in de chaos ten onder dreigen te gaan. Als eerste oorzaak noemde hij de druk van veel verplichtingen. Je moet naar de sportschool, je moet een muziekinstrument bespelen, je moet actief zijn op Facebook en een intensief twitteraar zijn. „Veel jongeren zijn bang dat ze iets missen, want als je niet meedoet, tel je niet mee.”

Vervolgens noemde ds. Van de Kamp het probleem van ”infobesitas”: de zucht naar allerlei informatie. Via de moderne media komen allerlei problemen vanuit de verste uithoeken van de wereld voorbij. „Er is een overdaad aan prikkels. Kun je je dan nog concentreren op Bijbellezen en gebed?”

Om een Bijbelse verwijzing naar het thema ”Hoop” te geven, las ds. Van de Kamp een gedeelte uit Jozua 5 en 6 voor. Jozua moest het volk het beloofde land binnenleiden, maar het volk was er niet op voorbereid een veroveringsoorlog te voeren. „Israël was niet getraind en voor Jozua leek de situatie hopeloos. Toch had hij de opdracht om het land binnen te trekken, en hij had zelfs de belofte van de overwinning en de verovering.”

Ds. Van de Kamp vroeg de jongeren of zij, net als Jozua, wisten van een persoonlijke opdracht van God. „Dan word je versterkt in je persoonlijke verwachting van de Levensvorst.”

In een workshop over het thema ”Hoop in vervolging” sprak Barry van der Schoot over christenvervolging. Van der Schoot werkt bij Stichting De Ondergrondse Kerk en bezoekt in die hoedanigheid regelmatig landen waar christenvervolging plaatsvindt. Ze vindt het opmerkelijk dat juist christenen die vanwege hun geloof worden vervolgd of gekleineerd, zo vaak getuigen dat God met hen is, hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn.

Barry van der Schoot vroeg de jongeren te reageren op getoonde filmfragmenten van vervolgde christenen. Een van de jongeren: „Als ik zie wat voor gevolgen het kan hebben, weet ik niet of ik het lef zou hebben om naar een verboden kerkdienst te gaan.”

Een andere jongere meende: „Je moet dan wel zeker zijn dat God bestaat.”

Een derde jongere: „De kracht die je daarvoor nodig hebt, moet je gegeven worden. Zonder kracht van boven heb je jezelf daar niet zomaar voor over.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer