Ds. Van Olst: Taboe op spreken over seksuele gevoelens moet weg
WOERDEN – Het taboe van het spreken over seksuele gevoelens moet weg, vindt ds. A. Th. Van Olst. „Dat taboe kan lijden tot een eenzame strijd.”
De christelijke gereformeerde predikant van Utrecht sprak zaterdag tijdens de Mannendag 2012 in Woerden. De regionale mannendagen zijn een initiatief van de hervormde en de christelijke gereformeerde mannenbonden. Het thema was: ”Man voor Gods aangezicht. Wie is sterker dan de verleiding?”
Ds. J. A. C. Olie, hervormd predikant te Genemuiden, ging in op de Bijbelse gegevens, terwijl ds. Van Olst vooral de praktische kant voor zijn rekening nam.
Ds. Van Olst vindt het opvallend hoe open Paulus in 1 Korinthe 7 spreekt over seksuele gevoelens. De predikant adviseerde die gevoelens onder ogen te zien. „Het kan belangrijk zijn om het taboe af te halen van seksuele gevoelens. Spreken over seksualiteit heeft iets teers en dat moet altijd zo blijven. Maar een taboe in het spreken over seksuele gevoelens kan leiden tot een eenzame strijd.”
De predikant verwees hierbij naar mensen met homoseksuele gevoelens, maar hij heeft niet alleen hen op het oog. „Als je verstrikt bent in de vereenzaamde zonde van porno kijken dan is het nodig dat te belijden voor de Heere en te bidden om kracht. Maar zijn we vaak niet te zwak om tegen de zonde te strijden en staande te blijven als de verleiding in alle hevigheid terugkomt?
Dan is het nodig om iemand in vertrouwen te nemen, om samen te bidden en samen te strijden. Je hebt dan een buddy die je uit je eenzaamheid haalt en steeds de vinger aan de pols houdt. De stap daartoe is vaak groot. Je schaamt je voor je gedrag. Maar wij hebben allemaal zonden en hebben allemaal te strijden. Juist de eenzaamheid is een groot gevaar in de strijd tegen verleiding.”
Later zei hij: „Als je seksuele gevoelens alleen maar als zondig typeert, kom je er dan wel toe om samen te strijden tegen zondige gevoelens?”
De predikant vroeg om radicaliteit. „Wie een kleine zonde permissie geeft in zijn leven, zal die zonde zien groeien. Of er wordt tegen de zonde gestreden, of de zonde zal steeds meer ruimte innemen, omdat je geweten steeds meer het zwijgen opgelegd wordt.
Wie reclamefolders met schaars geklede dames niet omdraait maar bekijkt heeft de eerste slag ruimschoots verloren. Wie achter de pc zichzelf toestaat om ook maar iets verkeerds te zien, asfalteert de weg naar totale ontrouw in het huwelijk. Als je zwak staat in deze dingen, moet je die zwakheid erkennen en niet achter de pc gaan zitten als je vrouw al op bed ligt.”
Tijdens de vragenbespreking zei ds. Van Olst dat obsessieve aandacht voor seksuele zonden, zoals hij die wel aantreft op refoweb, ook niet goed is. Hij vindt het geen zonde om een mooie vrouw mooi te vinden. „En als een vrouw een diep decolleté heeft, kijk je rustig weg en vervolg je je weg met vreugde.”
Ds. Olie stelde dat de man gevoelig is voor het directe. „De man kan snel opgaan en meegetrokken worden in prikkelende beelden, spannende avonturen. Voeg daarbij de erotisering van de maatschappij: van blote billen op billboards tot een banner van secondlove.”
Ds. Olie waarschuwde dat de zonde een bezettende macht is. „Zonde komt nooit alleen maar bezet ons hart, ons denken, ons gevoelsleven, onze wil. Ze voert ons mee als snelstromend water naar de waterval, de ondergang, de dood.”
Hij zei dat mensen in Christus tot hun bestemming komen en dat Christus de krater in hun hart kan vullen. „In deze lijdenstijd worden we daar bijzonder bij bepaald: Goddank kan ik man voor Gods aangezicht zijn en voor Hem leven, omdat Jezus Christus de Man van smarten was.”