„Sahara-klimaat rukt op richting Europa”
Zware regenval in het gebied vlak onder de Sahara is debet aan de hittegolf die Europa deze zomer teistert. Dit concluderen onderzoekers van het Italiaans nationaal biometeorologisch centrum in Florence. Het weer in vooral de landen rond de Middellandse Zee zou nu lijken op het klimaat in de Sahara zelf.
Volgens het centrum is er sinds eind juni in de landen beneden de Sahara drie keer zo veel regen gevallen als normaal. Het lijkt erop dat de weersomstandigheden die normaal gesproken in de zomer op de evenaar heersen, nu 20 breedtegraden naar het noorden zijn opgeschoven. Hierdoor zouden verder naar het noorden de hogedrukgebieden gaan overheersen. Neerslag bereikt het gebied rond de Middellandse Zee nauwelijks meer. „Het Middellandse Zeeklimaat verandert nu langzaam in een semi-Sahara-klimaat”, aldus de onderzoekers. De Italianen waarschuwen voor problemen als deze ontwikkeling doorzet. De temperatuur van de Middellandse Zee zal dan gaan stijgen, waardoor Europa in de herfst juist te maken krijgt met meer overstromingen.
De verzengende hitte heeft in Duitsland het wegdek aangetast, de Donau en andere rivieren op tal van plaatsen droog laten vallen en in verscheidene Zuid-Europese landen grote bosbranden veroorzaakt. Het dodencijfer van de hittegolf in Europa steeg woensdag tot ten minste 37.
Londenaren ervoeren de heetste dag in de geschiedenis van de Britse hoofdstad met een temperatuur van 35,4 graden Celsius. Het vorige record dateerde uit 1990 en stond op 35 graden Celsius. Ook de Parijzenaren hadden het warm. De temperatuur in de Franse hoofdstad steeg tot 39,5 graden Celsius, net niet het record van 40,4 graden Celsius dat dateert uit 1947.
In Portugal vielen opnieuw doden door bosbranden die grote delen van het land teisteren. Reddingswerkers vonden woensdag bij Braganca, 300 kilometer ten noordoosten van Lissabon, de lichamen van een man en een vrouw van begin 40. De twee waren volgens de brandweer ingesloten door het vuur. In een ziekenhuis in Lissabon overleed een 60-jarige man aan zijn brandwonden.
De brandweer probeert met 3000 man en 530 voertuigen de branden, die zo’n 54.000 hectare bos in rook hebben doen opgaan, te blussen. Zij worden geholpen door blusvliegtuigen uit Duitsland, die ook al waren ingezet bij het bestrijden van de bosbranden in Zuid-Frankrijk. Dinsdagavond was een deel van de branden in Portugal onder controle, maar woensdag laaide er weer andere op.
De Portugese politie heeft al 26 mensen opgepakt die worden verdacht van het aansteken van bosbranden. Onder hen is ook een voormalig brandweerman, aldus de politie woensdag.
In het buurland Spanje bezweek opnieuw iemand aan de extreme hitte. Een 69-jarige man met hartproblemen overleed in het zuiden van het land. In totaal zijn nu dertien mensen gestorven door de hittegolf in Spanje, waar de temperaturen soms opliepen tot 50 graden Celsius. Op sommige plaatsen is de temperatuur wat gezakt, maar ook daar blijft het nog altijd warmer dan 40 graden Celsius. Door het hete, droge weer woeden ook in Spanje bosbranden, die tot nog toe geen slachtoffers hebben gemaakt.
Ook Italië blijft niet gespaard voor de gevolgen van de Zuid-Europese hittegolf. Toeristen en dorpsbewoners moesten wegens bosbranden worden geëvacueerd in de regio Toscane en op het eiland Elba. In de noordwestelijke regio Liguria en in het zuidelijke Campania staan eveneens bossen in brand. Er zijn geen gewonden gevallen.
Zwaar onweer met hevige regenbuien heeft iets noordelijker in de Alpen geleid tot plotselinge, alles op hun weg meeslepende modderstromen. Bij Barcelonnette zijn vijf huizen vrijwel bedolven. Iets noordelijker, bij Bourg-Saint-Maurice even ten zuiden van de Mont Blanc, sleurden modderstromen tenten en auto’s mee van een camping. Ook een weg werd over enkele honderden meters vernield.
Uit verscheidene Europese landen kwamen woensdag ook berichten over dierenleed. In Frankrijk zijn tienduizenden kuikens bezweken onder kokend hete daken van hun stallen en in Duitsland gingen koeien definitief van hun stokje in weilanden zonder schaduw.
Ook in het Verre Oosten heersen tropische temperaturen. Zo zijn in China de afgelopen maand ten minste 26 mensen omgekomen in de oostelijke stad Shaoxing als gevolg van de extreme hitte. Dat meldde het staatspersbureau Xinhua woensdag. De meeste slachtoffer waren ouderen en gastarbeiders.