Grontmij genoemd in Zweedse wapenrel
STOCKHOLM (ANP) – De Zweedse regering is in opspraak geraakt door een plan om in Saudi-Arabië een wapenfabriek voor antitankraketten te bouwen, terwijl zulke steun volgens ’s lands eigen regels officieel niet mag aan een land als Saudi-Arabië. Bij de politieke rel wordt ook de naam van het Nederlandse bouw- en adviesconcern Grontmij genoemd.
Dat blijkt uit geheime documenten waaruit de Zweedse nationale radionieuwsdienst (Ekot) donderdag citeerde. Volgens de Zweedse minister van Defensie zou het plan al in 2005 van tafel zijn geveegd. Maar de nieuwsdienst heeft een document deels openbaar gemaakt waaruit blijkt dat er in april 2010 nog over de fabriek is gepraat in de Zweedse Exportcontroleraad. Daarin zitten de Zweedse politieke partijen, maar betrokken politici mogen niets zeggen over wat wordt besproken. Sommigen willen daar nu vanaf.
Grontmij Installationspartner AB, de Zweedse tak van het Nederlandse concern, wordt in een aantal documenten aangehaald. In 2010 als „projectleider voor de wapenfabriek, binnen het zogenoemde project Simoom.” Het door de Zweedse staat gefinancierde defensieonderzoeksinstituut FOI zou als adviseur optreden. Simoom zou volgens Ekot veel meer omvatten dan alleen de bouw van een fabriek en de onderhandelingen zouden volgens de radionieuwsdienst nog gaande zijn.
De wapenrel beheerst sinds dinsdag de Zweedse media. Communicatiechef van Grontmij in Zweden, Emma Agneborg, zucht eerst diep, als het ANP haar om een reactie vraagt. „Wij geven nooit details of commentaar op ons werk als dit met defensie van doen heeft of valt onder een geheimhoudingsdiscipline. Dat geldt ook nu.”
Zweden was in 2010 volgens het internationale vredesonderzoeksinstituut Sipri in Stockholm de zevende grootste wapenexporteur ter wereld, na de de VS, Rusland, Duitsland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk. Saudi-Arabië is een bekende afnemer van het Zweedse antitankwapen Carl-Gustaf, waarbij de raketten (RPG’s) met een soort buis vanaf de schouder worden afgevuurd