Economie

Trage computers, vastlopende programma’s en digibeten kosten 19 miljard

DEN HAAG – Werknemers verliezen dagelijks 8 procent van hun werktijd aan niet goed functionerende ict en gebrekkige digitale vaardigheden. Dat kost de samenleving jaarlijks 19 miljard euro.

Ellen van de Beek
7 March 2012 10:06Gewijzigd op 14 November 2020 19:46
Foto ANP
Foto ANP

Dat staat in een woensdag gepresenteerd rapport met de titel ”Ctrl Alt Delete”. „Die schatting is nog aan de lage kant”, zegt Alexander van Deursen, onderzoeker aan de Universiteit Twente, dat het onderzoek uitvoerde in opdracht van onder meer het programma Digivaardig & Digi­veilig. De resultaten zijn gebaseerd op een steekproef onder de beroepsbevolking die minimaal twaalf uur per week werkt en dagelijks minimaal twee uur gebruikmaakt van een computer

Van Deursen noemt het cijfer schokkend. „Elk uur dat we op een computer werken, verliezen we 4 minuten en 34 seconden. Dat is fors. Maar het probleem staat niet op ons netvlies.” Werkgevers weten doorgaans niet hoe groot het productiviteitsverlies door ict-problemen in hun bedrijf is en werknemers overschatten hun digitale vaardig­heden, aldus de onderzoeker.

Gemiddeld kampen werk­nemers uit de steekproef 1,7 keer per week met een ict-probleem. Voor laag opgeleiden ligt dat aantal hoger: 2,5 keer per week. Het oplossen van elk probleem kost gemiddeld 36 minuten. Het vaakst kloppen medewerkers bij de helpdesk aan voor hulp, in 
49 procent van de gevallen. Eenendertig procent lost het probleem zelf op en 17 procent kijkt een collega lief aan. Dat laatste is heel effectief, aldus Van Deursen. „Het is laagdrempelig en kost relatief weinig tijd.” Organisaties zouden hier volgens de onderzoeker veel voordeel uit kunnen halen, door bijvoorbeeld collega’s formeel aan te stellen als ict-buddy.

Een collega bij wijze van vriendendienst bijstaan, dat gaat nog wel. Maar zit een digitaal handige werknemer wel op zo’n formele rol te wachten? „Waarom niet?” zegt Van Deursen. „Als iemand er nou aardigheid in heeft. En ze zouden er bijvoorbeeld voor betaald kunnen worden.”

Veel winst zou ook te halen zijn uit het verbeteren van de helpdesk, aldus het rapport. Helpdesk­medewerkers geven aan vooral te maken te hebben met problemen aan de hardware en de software van computers, maar noemen als oorzaak van die problemen het gebrek aan digitale vaardigheden van de gebruikers. Een helpdeskmedewerker vindt echter niet dat hij verantwoordelijk is voor het verbeteren van die vaardigheden. Een helpdesk zou, aldus Van Deursen, juist moeten inzetten op het trainen van werknemers. Een ict-training volgen is sowieso slim, zegt de onderzoeker. „De tijdwinst die een training oplevert, is twee keer zo groot als mensen vooraf inschatten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer