„Christenen Egypte buitengesloten”
CAÏRO – Christenen in Egypte krijgen geen stem bij het opstellen van de nieuwe grondwet van het land. Bovendien blijft de verhouding tussen christenen en moslims in diverse dorpen en steden zeer gespannen.
Volgens de Belgische nieuwsdienst KerkNet maandag hield het Egyptische parlement zaterdag een verhit debat over de samenstelling van het honderd leden tellende redactiecomité voor de nieuwe grondwet.
De moslimbroeders en de salafisten willen beiden een stempel drukken op de nieuwe grondwet. De partijleider van de moslimbroeders, Essam El Erian, erkent dat de nieuwe grondwet een algemene consensus moet weerspiegelen. „Maar nu al is er eensgezindheid over de eerste vier hoofdstukken. Er moet enkel nog worden gediscussieerd over het politieke systeem.”
De nieuwe grondwet moet er volgens hem voor zorgen dat het parlement meer inspraak krijgt. De moslimbroeders stellen dat de grondwet de vrijheden van minderheden zal beschermen. Maar christenen, vrouwen en jongeren reageren ontgoocheld. Volgens hen is nu al duidelijk dat zij niet vertegenwoordigd zijn bij het opstellen van de nieuwe grondwet. Christenen vrezen daarom dat ze onvoldoende bescherming krijgen van de overheid. Nu al zien veel Egyptenaren hen als tweederangsburgers.
Volgens de Amerikaanse nieuwsdienst Compass Direct zijn er met name op het platteland in Egypte wekelijks incidenten waarbij christenen worden aangevallen. Een gerucht over een meisje dat gedwongen in een kerk wordt vastgehouden om haar tot het christendom te bekeren, brengt al wekenlang salafistische moslims op de been.
Salafisten gebruiken al langer dergelijke wilde geruchten als excuus om kerken, christenen en hun eigendommen aan te vallen. Een parlementair besluit zorgde er vorige maand wel voor dat een aantal uit hun dorpen verdreven christenen terug kon keren naar hun huizen.