Economie

„Gewone werker in knel bij gemeente”

ROTTERDAM (ANP) – Reguliere werknemers lopen de kans uit de markt te worden gedrukt als bedrijven die voor gemeenten werken, worden verplicht steeds mensen uit de bijstand en socialewerkvoorziening aan te nemen.

6 March 2012 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 19:45

Dat bleek maandag uit onderzoek van Ellen van Wijk en Aukje Smit van TNO naar aanleiding van de invoering van het zogeheten programma Social Return. Hierbij worden in de aanbesteding afspraken gemaakt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk of werkervaring te helpen.

In rap tempo stellen steeds meer gemeenten hogere eisen aan bedrijven die gemeentelijke opdrachten aannemen. Ruim 60 procent van de gemeenten vraagt bedrijven nu mensen uit hun kaartenbakken aan te nemen, en dat percentage wordt steeds hoger. Rotterdam loopt daarbij voorop.

„Een onderneming kan sociaal bezig zijn, maar na de opdracht staat een deel weer op straat. Als het bedrijf dan weer aan een andere klus deelneemt, moet het weer mensen uit de kaarten­bakken aannemen. Zo ontstaat een draaideureffect. Dan creëer je geen duurzame arbeid”, stellen Smit en Van Wijk.

Om dit te voorkomen, zouden gemeenten veel meer moeten kijken naar wat bedrijven al doen aan sociaal beleid en dat belonen bij inkoop, vinden de TNO-onderzoekers. Om te weten of bedrijven sociaal zijn, komt TNO met de zogeheten Prestatie­ladder Socialer Ondernemen (PSO). Hiermee wordt duidelijk hoe bedrijven het sociaal doen. In die PSO wordt bijvoorbeeld ook gekeken of het bedrijf inkoopt of werk uitbesteedt bij bedrijven die sociaal bezig zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer