Waterschap investeert tegen verdroging Achterhoek
Het waterschap Rijn en IJssel maakt zich zorgen over de verdroging van landbouw –en natuurgebieden in de Achterhoek. De zandgronden zijn de laatste jaren ernstig verdroogd door het klimaat en de inrichting van het landschap. Het waterschap heeft de afgelopen vijf à zes jaar al 5 miljoen euro geïnvesteerd om de verdroging tegen te gaan.
Na de bouwvak start het waterschap een nieuw project om in het gebied Hengelo – Zelhem de verdroging te lijf te gaan. Watergangen die in het verleden zijn gecreëerd voor het versneld afvoeren van water voor de landbouw worden voor een deel gedempt. Deze maatregel is nodig om de al lage grondwaterstand in de Achterhoek te verhogen. Wegens de bodemophoging moeten ook duikers worden verlegd. Verder worden de rechte watergangen heringericht en betonnen stuwen aangebracht om het water langer vast te houden. Dit plan kost 350.000 euro.
De ruilverkaveling in het verleden heeft mede de verdroging van landbouw– en natuurgebieden in de hand gewerkt. „Toen waren die ingrepen heel legitiem", meent woordvoerder E. Bijen van het waterschap Rijn en IJssel. „We zien echter nu dat ook de landbouw te lijden heeft onder het vochttekort. Ook de natuur heeft schade opgelopen. Soorten planten en bomen zijn verdwenen. De vitaliteit van de natuur is zichtbaar aangetast." Tot aan 2050 zal het waterschap gronden in de Achterhoek aankopen danwel in gebruiksrecht nemen om retentiegebieden te realiseren. In deze gebieden wordt water vastgehouden. Het gaat hierbij om ongeveer 5000 hectare grond.
De gewestelijke belangenorganisatie voor boeren, de GLTO, heeft geen zicht op schade aan gewassen die een gevolg zijn van het extreem droge klimaat. „In vergelijking met het buitenland komt Nederland er nog goed vanaf. We hebben de mogelijkheid om vanuit het grondwater water omhoog te pompen voor de landbouwgebieden. Zolang dat nog kan, wordt de verdroging geen ramp. Maar met het lage grondwaterpeil in de Achterhoek en het weinige oppervlaktewater kan het met aanhoudende droogte wel een groot probleem worden voor de landbouwbedrijven in deze regio", aldus een woordvoerder.