Bezoekrecht voor Rode Kruis in Irak
Het door Washington geleide interim-bestuur voor Irak heeft het Rode Kruis toestemming gegeven voor het bezoeken van leden van het voormalige Iraakse regime die gevangen zitten. Dat zei Rode-Kruismedewerker Pierre Krähenböhl maandag.
Krähenböhl bevestigde dat het Amerikaanse en het Britse leger in Irak en de andere leden van de coalitie de Geneefse Conventies van 1949 respecteren. Het verdrag geeft het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) formeel het recht bezoeken af te leggen aan krijgsgevangenen. Krähenböhl zei dat niemand van het bezoekrecht is uitgesloten, wat impliceert dat ook bekende personen als voormalig vice-premier Tariq Aziz en het voormalige hoofd van de militaire inlichtingendienst, generaal Zuhayr Talib Abd al-Sattar al-Naqib, onder de regeling vallen. Krähenböhl weigerde overeenkomstig ICRC-regels in te gaan op individuele gevallen.
Volgens het Rode Kruis worden door de coalitie in Irak ongeveer 3000 Irakezen vastgehouden, onder wie ex-militairen, misdadigers en een aantal bekende leden van het voormalige regime. Het Pentagon publiceerde onmiddellijk na de val van Bagdad een lijst met de namen van 55 gezochte Irakezen. Van hen zijn er inmiddels 35 gearresteerd. Zestien zijn nog op vrije voeten, onder wie Saddam Hussein. Van twee, Saddams zonen Uday en Qusay, is de dood bevestigd; twee anderen zijn mogelijk gedood.
Krähenböhl weigerde te zeggen wanneer de toestemming is verkregen. Het ICRC diende in mei al een verzoek in om gevangenen te mogen bezoeken, maar kreeg in eerste instantie nul op het rekest. Wel verklaarde Krähenböhl dat het ICRC een conflict heeft met Washington over de toegang tot de ongeveer 660 gevangenen in Guantanamo Bay, van wie enkelen al bijna twintig maanden worden vastgehouden. Volgens Washington hebben deze verdachten, die banden zouden onderhouden met het voormalige Taliban-regime of met al-Qaida, een illegale status en vallen zij dus niet onder de Geneefse Conventies. Het Rode Kruis wijst er echter op dat het gebruikelijke bezoekrecht alleen kan komen te vervallen als een internationaal tribunaal zich daarover heeft uitgesproken.
Ondertussen blijven Amerikaanse militairen jacht maken op Saddam Hussein door middel van tientallen huiszoekingen in het noorden van Irak, die deel uitmaken van de geïntensiveerde klopjacht op de ex-president. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zijn er in de afgelopen 24 uur al 46 mensen aangehouden, onder wie 2 lage functionarissen van de verdreven regering en een „lokale verzetsleider.”