Economie

Noord-Korea: Topman Hyundai is vermoord

Chung Mong Hun, de topman van het Zuid-Koreaanse concern Hyundai-Asan die maandag uit zijn kantoor in Seoul sprong, is volgens Noord-Korea vermoord. Aanvankelijk werd gezegd dat hij zelfmoord had gepleegd.

AP
5 August 2003 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 00:28

De dader zou de speciale Zuid-Koreaanse officier van justitie zijn die de rol van Chung onderzocht bij geheime betalingen aan Noord-Korea voorafgaand aan de top van de presidenten van de twee Korea’s in het jaar 2000. Volgens het Noord-Koreaanse Vredescomité voor Azië en het Pacifisch Gebied, dat de betrekkingen met Zuid-Korea bestiert, is Chung de dood ingedreven door het gerechtelijk onderzoek naar de geheime betalingen aan Pyongyang.

Het comité betuigde vandaag zijn medeleven aan Hyundai-Asan en de nabestaanden van Chung. Als eerbetoon aan Chung wordt de Diamantberg, een verlieslijdend toeristisch project dat Chung in Noord-Korea probeerde te ontwikkelen, tijdelijk gesloten. Hoe lang de sluiting gaat duren maakte het comité niet bekend.

Het comité haalde uit naar de Grote Nationale Partij, de belangrijkste oppositiepartij in Zuid-Korea, die niets wil weten van het beleid van de regering om samenwerking aan te gaan met Noord-Korea. „Aangezien de persoon die Diamantberg, het symbool van de Noord-Zuidbetrekkingen, lanceerde is vermoord, hangen inter-Koreaanse projecten, waaronder het toerismeproject, gevaren boven het hoofd die niemand kan voorspellen”, aldus het comité.

De projecten die Hyundai-Asan onder leiding van Chung in Noord-Korea begon, zijn door politieke spanningen weinig opgeschoten en hingen het bedrijf als een financiële molensteen om de nek. De onderneming is er ook van beschuldigd de regering van oud-president Kim Dae Jung te hebben geholpen om 100 miljoen dollar naar Noord-Korea over te maken, de prijs die Seoul voor de top aan Pyongyang moest betalen. Chung wachtte een proces omdat hij de boeken van de onderneming zou hebben vervalst om de betalingen te verdonkeremanen. Voor zijn aandeel in de smeergeldaffaire had Chung drie jaar cel kunnen krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer