„Kerk van de toekomst heeft geen eigen kerkgebouw”
WASHINGTON – Naar de kerk gaan heeft bij voorganger Mark Batterson in Washington een andere lading. Zijn gemeente heeft geen kerkgebouw om samen te komen. Cafés en theaters zijn hun kerkzalen. Washington Post maakte onlangs een fotoserie van zijn vernieuwende gemeente.
De evangelische voorganger Batterson weet zijn National Community Church in Capitol Hill in Washington goed te leiden, meldt Washington Post. De kerk is een van de snelst groeiende kerken in de stad met nu 500 leden. Financieel zit de gemeente er goed bij.
De krant raadpleegde David Kinnaman, directeur van onderzoeksbureau The Barna Group of Batterson succesvol is. Volgens Kinnaman is Batterson de strijd aangegaan om de hoogste top van voorgangers te bereiken.
Zeven locaties
Zijn gemeente kerkt niet in een eigen kerkgebouw, maar komt samen op plaatsen waar gemeenteleden vaak zijn, zoals cafés en filmzalen. „Eén kerk, zeven locaties”, kopt de website van de kerk. Het hebben van een eigen kerkgebouw is achterhaald, stelt Batterson. Hij wordt inmiddels geassocieerd met een nieuwe stroming in het kerkelijk landschap: de theaterkerkbeweging (theater church movement).
De National Community Church heeft elementen van een vrije marktsamenleving. De kerk is opgedeeld in groepen en kringen die voor elkaar kiezen op basis van gedeelde interesses. Dat kan van alles zijn: van het Bijbelboek Job tot sekshandel. Ook gebedskringen zijn erg belangrijk, zei Batterson in een interview met Outreach Magazine, twee jaar geleden.
Een belangrijk kenmerk van zijn kerk is dat er niet over politiek mag worden gesproken. Deze regel kan op veel waardering rekenen van jonge conservatieve evangelicalen.
Orthodox
Batterson combineert innovatie met orthodoxie, aldus de Washington Post. Batterson (42) is een oud-basketbalspeler en filmmaker die cultuur, kunst en marketing vervlecht met het Evangelie. Als voorganger is hij casual gekleed.
In zijn preken valt een orthodox geluid te beluisteren maar ook algemene motto’s die aanslaan in een stedelijke samenleving waarin concurrentie en strijd dagelijkse praktijk zijn. „Alles is een experiment” en „doe het goed en doe het groot” klinken regelmatig uit de mond van Batterson.
Zijn boodschap klinkt behoudend. Hij gelooft in de letterlijke opstanding van Jezus en in de macht van de zonde. In het geloof staat het vervullen van menselijke wensen niet centraal, maar het gehoorzamen van God. „Het gebed is niet bedoeld om God te laten weten wat je wilt, het gaat over een volledige onderwerping aan Hem. Het gaat over sterven aan jezelf”, zei hij onlangs tijdens een zondagse dienst.
Bekijk hier de fotoserie van de Washington Post.