Franse Constitutionele Raad: Genocidewet ongrondwettig
PARIJS – De Franse wet die de ontkenning van de genocide verbiedt, is ongrondwettig. De wet beperkt de vrijheid van meningsuiting.
Dat heeft de Constitutionele Raad, het hoogste juridische orgaan in Frankrijk, dinsdag bepaald.
De wet wekte woede in Turkije omdat die erop gericht zou zijn speciaal de ontkenning van de volkerenmoord op Armeniërs begin 20ste eeuw te verbieden. Een groep linkse Franse senatoren had de Constitutionele Raad gevraagd de wet te blokkeren.
De Nationale Vergadering, de Franse Tweede Kamer, nam de genocidewet in december aan. Turkije bevroor daarna de diplomatieke en militaire banden met Parijs. Nadat ook de Senaat (Eerste Kamer) in januari had ingestemd met de wet, kondigde de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan nieuwe maatregelen tegen Frankrijk aan.
De Franse genocidewet ligt heel gevoelig in Turkije. Armeniërs menen dat de voorloper van Turkije, het Ottomaanse Rijk, vooral tijdens de Eerste Wereldoorlog verantwoordelijk was voor een volkerenmoord. Turkije erkent dat erg veel Armeniërs zijn omgekomen, maar ontkent dat ze systematisch zijn uitgeroeid.
Reactie Turkije
Turkije is opgetogen over het besluit van de Constitutionele Raad in Frankrijk om de genocidewet ongrondwettig te verklaren. Dat heeft een woordvoerder van de Turkse ambassade in Parijs dinsdag laten weten.
„Dit geeft hoop voor de toekomstige betrekkingen tussen Frankrijk en Turkije”, stelde de zegsman. „We zijn zeer tevreden.”
Sarkozy
De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn regering dinsdag opdracht gegeven een nieuwe wet te maken, waarin het ontkennen van genocide strafbaar wordt gesteld. Sarkozy reageerde op het besluit van de Constitutionele Raad, het hoogste juridische orgaan in Frankrijk, om een al bestaande genocidewet ongrondwettig te verklaren.
Sarkozy liet weten dat hij „zeer teleurgesteld” is over de juridische uitspraak. De president vindt het ontkennen van de genocide niet te tolereren, aldus het kantoor van Sarkozy.