Kerk & religie

BBC pakt christendom harder aan dan andere religies

LONDEN – Directeur Mark Thompson van de Engelse omroep BBC heeft onlangs in een interview laten weten dat het christendom in BBC-producties harder wordt aangepakt dan andere religies.

Kerkredactie
27 February 2012 18:08Gewijzigd op 14 November 2020 19:36
BBC-directeur Mark Thompson. Foto EPA
BBC-directeur Mark Thompson. Foto EPA

Dat maakten de Engelse kranten Telegraph en Daily Mail maandag bekend. De kranten pikten een interview over geloof en media op van de website Free Speech Debate.

Volgens Thompson wordt meer zorgvuldigheid betracht in de nieuwsvoorziening over religie van etnische minderheden als de moslimgemeenschap.

Moslims voelen zich op verschillende manieren in een geïsoleerde positie gedrongen, zegt hij. Een aanval op hun godsdienstovertuiging vertalen zij als een verkapte vorm van racisme. Ze reageren daar ook nog eens vaak op met geweld. Thompson: „Zonder twijfel is de zin „mijn klacht is volstrekt duidelijk” heel anders dan „mijn klacht is volstrekt duidelijk en ik laad mijn AK47 bij het schrijven daarvan”.

Godslastering

Tijdens het interview werd een zeer omstreden uitzending uit 2005 voor het voetlicht gehaald. In het programma ”Jerry Springer – The Opera” trad een verlopen en homoseksuele Jezus op en klonken honderden vloeken. Dat leidde tot tienduizenden boze reacties. Volgens BBC ging het om een kunstwerk.

Een vergelijkbare uitzending waarin de islam of de profeet Mohammed belachelijk zou worden gemaakt, zou het niet halen, zeiden luisteraars tegen Thompson. Thompson erkende dat. Zo’n uitzending over Mohammed zou door moslims worden opgevat als „belachelijke kinderporno”.

Religie zal nooit kunnen ontsnappen uit het kritische oog van de media, aldus Thompson. Het debat over de vrijheid van meningsuiting enerzijds en het aanzetten van haat jegens bevolkgingsgroepen anderzijds moet gevoerd blijven worden. Maar religiekritiek en rassenhaat mogen nooit voor de wet dezelfde status krijgen, vindt hij.

Seculiere nieuwsorganisaties missen wel eens de antenne wat religie betekent voor gelovigen. „Een van de fouten die seculieren maken, is dat ze niet begrijpen hoe godslastering overkomt bij een serieuze aanhanger van een religieuze overtuiging.”

Thompson noemt zichzelf praktiserend rooms-katholiek en gelooft dat de waarheden van het christelijk geloof objectief vaststaan en niet alleen subjectief waarneembaar zijn.


Lees meer over ”Jerry Springer – The Opera” in een bespreking uit 2011 van het boek ”Gods werelddeel. Christendom, islam en de religieuze crisis in Europa” van Philip Jenkins.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer