Natuurakkoord gesloten, boswachter kan weer aan de slag
ASSEN (ANP) – Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw heeft na maanden soebatten toch een Natuurakkoord gesloten met de twaalf provincies. Veel natuurprojecten die lange tijd hebben stilgelegen, kunnen nu weer worden opgepakt en dus kan de boswachter weer aan de slag. Vijf vragen over het akkoord.
Wat houdt het Natuurakkoord in?
De benaming ’akkoord’ is enigszins bedrieglijk, omdat het suggereert dat het kabinet en de 12 provincies, verenigd in het Interprovinciaal Overleg (IPO), in harmonie tot overeenstemming zijn gekomen. Feitelijk is het een door het kabinet opgelegde bezuiniging, waarbij taken als natuurbeheer en plattelandsontwikkeling worden overgedragen van het Rijk aan de provincies. Daar is op zich niks mis mee, maar de provincies krijgen in totaal 600 miljoen euro minder te besteden dan voorheen beschikbaar was.
Er lag toch al een akkoord?
In september 2011 sloten het IPO en Bleker inderdaad al een akkoord. Maar dat stuitte op veel verzet. Vier provincies (Noord-Brabant, Groningen, Drenthe en Friesland) verwezen het plan in december naar de prullenbak. De staatssecretaris ging daarna opnieuw met het IPO om de tafel. Dat resulteerde in het Natuurakkoord 2.0.
Waarin verschillen beide akkoorden?
Feitelijk niet veel. Ook Bleker geeft toe dat „de structurele bezuiniging van 600 miljoen euro overeind blijft.” Wel heeft zijn departement op een aantal punten wat water bij de wijn gedaan. Zo is er in 2014 eenmalig wat extra geld beschikbaar en komt er iets meer grond beschikbaar voor natuurontwikkeling.
Zijn de tegenstemmers daarmee over de streep getrokken?
Ja en nee. De ’opstandige’ provincies blijven tegen. Maar ze hebben geen keuze en zullen er „onder protest en tandenknarsend” wel uitvoering aan geven. De staatssecretaris was daar ook heel duidelijk over. Met provincies die niet meewerken, zal „op een strikte manier via de wet worden afgerekend”, zei hij kort geleden. Neezeggers kunnen ook niet profiteren van de ’plussen’ die het akkoord bevat. Bleker wordt daarin overigens gesteund door de Tweede Kamer, die ingestemd heeft met het Natuurakkoord.
Wat zou er gebeuren zonder akkoord?
Tientallen natuurprojecten in het land liggen al lange tijd stil omdat het onduidelijk is hoeveel geld er beschikbaar is. Volgens Bleker en de provincies is dat een „heel onwenselijke situatie.” „We kunnen wel blijven praten, maar wie hebben daar de meeste last van? Boswachters en terreinbeheerders die natuurgebieden willen aanleggen. Dat ligt nu stil en daarom moeten we een knoop doorhakken”, aldus Bleker.