Daling ledental GKV zet door
BEDUM – Het ledental van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt is vorig jaar met 663 af genomen en uitgekomen op 123.069.
Dat blijkt uit het ”Handboek 2012” van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, dat deze week verschijnt. Al sinds 2004 hebben de GKV te maken met een dalend ledental.
In het jaaroverzicht in het Handboek schrijft ds. J. H. Kuiper, predikant te Assen, dat er mogelijk een relatie is met de bevolkingsdaling in een aantal provincies. Bovendien leiden nieuwe initiatieven, zoals de missionaire gemeente Stroom Amsterdam, nog niet tot flinke ledenaanwas.
Ds. Kuiper constateert in het jaaroverzicht dat allerlei ontwikkelingen nopen tot herbezinning op de gang van zaken in de GKV. Hij noemt als voorbeeld het besluit van de generale synode tot nader onderzoek naar de kerkelijke opstelling tegenover samenwonen. De keuze voor het huwelijk is volgens ds. Kuiper „blijkbaar minder vanzelfsprekend dan we tot voor kort dachten.”
Ook refereert hij aan het onderzoek dat de synode instelde naar het gebruik van de formulieren, bijvoorbeeld voor de kinderdoop. „Daarin zit nog geen positiekeuze, maar het signaal is helder: kerken zijn bezig aan een heroriëntatie op dit punt, en het al dan niet gebruiken van de liturgische formulieren is de kapstok waaraan een bredere bezinning wordt opgehangen.”
Volgens ds. Kuiper past de discussie over deze onderwerpen in een breder perspectief. Hij herinnert aan conclusies in het jaaroverzicht van vorig jaar. Toen constateerde de predikant dat „een groot aantal kerken” zijn „eigen gang gaat” in het laten zingen van vrije liederen, bijvoorbeeld uit de bundel Opwekking.Zorgen zijn er ook over het afnemend aantal predikanten. Het aantal studenten aan de Theologische Universiteit Kampen blijft weliswaar op peil, maar per jaargroep kiest soms nog niet de helft ervoor om predikant te worden. Het aantal dienstdoende predikanten nam in 2011 dan ook met zes af.
De schrijver van het jaaroverzicht constateert dat op plaatselijk niveau de banden met Nederlands gereformeerde kerken en christelijke gereformeerde kerken worden aangehaald. Hoewel er nog geen synodale uitspraken zijn over samenwerking met andere kerkgenootschappen, constateert de schrijver van het jaaroverzicht dat op plaatselijk niveau de banden met Nederlands gereformeerde kerken en christelijke gereformeerde kerken worden aangehaald. Het overzicht vermeld 21 plaatsen waar het vorig jaar kwam tot een vorm van wederzijdse erkenning of samenwerking