Groen & duurzaamheid

Stoeptegel als speeltoestel

Stadskinderen komen maar moeilijk aan de noodzakelijke dagelijkse beweging. Kan de Twinkeltegel hen achter de computer vandaan halen? Een paar vierkante meter trottoir of schoolplein, meer ruimte vraagt deze moderne variant van de hinkelbaan niet.

22 February 2012 14:25Gewijzigd op 14 November 2020 19:31
Twinkeltegel. Foto Vormdrift
Twinkeltegel. Foto Vormdrift

Spelletjes op de stoep, die kun je toch net zo goed met stoepkrijt tekenen? De Dordrechtse ontwerper David Klein is de eerste om dat toe te geven. „Stoepkrijt, hinkelbanen en voetbalveldjes zijn ook nodig, maar de mogelijkheden en de dynamiek van dergelijke spellen zijn beperkt en kinderen raken er snel op uitgekeken. De Twinkeltegel vormt een mooie aanvulling.”

Twinkeltegels hebben het formaat van een doorsnee­stoeptegel en laten zich zonder problemen in de bestrating inpassen. Elke tegel bestaat uit vier lichtvlakken, gevoed door felle ledlampen die in tal van kleuren kunnen oplichten. Wordt het spel niet gebruikt, dan liggen de tegels uitnodigend te twinkelen. De kleurvlakken zijn drukgevoelig; sensoren merken op wanneer er iemand op de tegel staat. Dankzij het gebruik van rubber en een slijtvaste laag kan het product tegen een stootje.

In de Twinkeltegels zitten diverse spellen voorgeprogrammeerd. Bij de meeste komt het aan op snelheid en reactievermogen. Neem bijvoorbeeld vliegen vangen. Elk kind krijgt een kleur toegewezen, die van plaats verandert zodra hij met de voet wordt aangetikt. Wie als eerste tien ‘vliegen’ vangt, is de winnaar.

Klein, eigenaar van ontwerpbureau Vormdrift, heeft veel ervaring met spellen. Met de Twinkeltegel borduurt hij voort op een idee van TNO. „De gedachte was de stoep te gebruiken als interactief spelelement. Ruimtegebrek is immers vaak de oorzaak voor het ontbreken van spelmogelijkheden in de stad. Wij hebben het peperdure concept van een drukgevoelig oppervlak teruggebracht tot een betaalbaar product van losse tegels. Het resultaat is een groot speelveld tegen relatief lage kosten.”

Kinderen kunnen al met één Twinkeltegel spelletjes spelen, maar volgens Klein wordt het vanaf een tegel of vier pas echt leuk, met name voor oudere kinderen. Daar hangt dan wel een prijskaartje van zeker 10.000 euro aan. Een groot speeltoestel valt ook in die prijsklasse, relativeert Klein. „Dan kom je algauw uit bij de traditionele schommels, glijbanen en speelforts.” Bijkomend voordeel is dat er geen valbeveiliging nodig is en een tegelveldje weinig ruimte inneemt. „Dat maakt de binnenstad met zijn hoge grondprijzen ineens een stuk aantrekkelijker.”

De Twinkeltegel is nog lang niet uitontwikkeld. Niet alleen bedenken de ontwerpers steeds nieuwe spelprogramma’s, in de toekomst willen ze ook geluid aan het spel toevoegen. „De interne elektronica is er al geschikt voor. Het is overigens wel belangrijk dat veel spellen ook zonder geluid kunnen worden gespeeld. Geluid wordt nu eenmaal snel als overlast ervaren.”

www.twinkeltegel.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer