Waller: Stonehenge bedoeld voor magische geluidseffecten
Historici breken zich al eeuwen het hoofd over Stonehenge, het reusachtige stenen monument bij het Britse Amesbury. Was het bedoeld voor grafrituelen, als astronomisch observatorium of als plaats van genezing?
Daarmee zijn de mogelijkheden nog niet uitgeput: de Amerikaan Steven Waller kwam vorige week met een nieuwe theorie. Op de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse Vereniging voor de Bevordering van de Wetenschap (AAAS), vorige week in Vancouver, beweerde de onafhankelijke onderzoeker dat de stenen zijn opgericht om speciale geluidseffecten te creëren.
Waller ontdekte dat de ordening van stenen van het monument geluidseffecten kan oproepen. Wanneer twee geluiden botsen, kunnen ze elkaar versterken dan wel uitdoven. Daardoor horen sommige mensen een luider geluid en anderen een zachter geluid, afhankelijk van hun positie ten opzichte van de bron.
Deelnemers aan een rituele dans rond de muzikanten tijdens prehistorische pipe-playingrituelen –een festijn met blaasinstrumenten– zouden daardoor de illusie hebben ervaren dat het geluid tussen hen en de blazers werd gedempt als door een onzichtbaar obstakel. Waller: „Het is onwaarschijnlijk dat deze geluidseffecten toevallig optraden; een aantal megalieten heten niet voor niets ”Pipers Stones”.