Publicatie boek Joachim Gauck vervroegd
MÜNCHEN/BERLIJN – De Duitse uitgeverij Kösel in München heeft de publicatie van het nieuwe boek van Joachim Gauck naar voren gehaald. Het boek ”Vrijheid. Een pleidooi” is gisteren verschenen, twee weken eerder dan gepland.
De uitgeverij zegt daartoe te hebben besloten, omdat er veel vraag is naar het boek van 64 pagina’s. Er is volgens haar geen verband met de beslissing van de politieke partijen om Gauck naar voren te schuiven als presidentskandidaat. De vroegere predikant moet de opvolger worden van Christian Wulff. Die trad vrijdag af, nadat het openbaar ministerie in de deelstaat Nedersaksen de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, had gevraagd zijn onschendbaarheid op te heffen.
Gauck schrijft in zijn boek dat er niet zo veel keuzes zijn, als „wij de vrijheid vorm willen geven. Ik in ieder geval ken er geen die te verkiezen is boven de westerse variant van de eigen verantwoordelijkheid.”
Hij bepleit in het boek een assertieve wijze van democratie bevorderen, terwijl „juist bij mijn protestantse broeders en zusters en enkele Groenen en sociaaldemocratische christenen goedheid en grootmoedigheid soms zo oneindig groot zijn dat ze voortdurend alle schuld van de wereld op zich nemen”, aldus Gauck.
Hij noemt zich liefhebber van de vrijheid en betoogt dat democratie en markteconomie ondanks problemen een voorbeeldige combinatie vormen. Dit systeem is in staat te leren van fouten en kritiek, betoogt Gauck. Wel moet er volgens hem over gediscussieerd worden of conservatieve, liberale of linkse voorstellingen van een socialemarkteconomie betere oplossingen voor crises bieden. Gauck waarschuwt ook tegen onverschilligheid, die soms bij vergissing wordt aangezien voor tolerantie. Het zijn volgens hem juist de mensen die zeker zijn van hun eigen waarden en geloof die de waarden van anderen weten te respecteren.
Die Linke
Gauck zal tijdens een bijzondere zitting van het parlement op 18 maart niet unaniem tot president worden gekozen. De linkse partij Die Linke zoekt een eigen kandidaat. Daarover zal donderdag een besluit vallen, liet partijleider Gesine Lötzsch gisteren in Berlijn weten.
Volgens de partij is de vroegere predikant en tegenstander van het communisme als vertegenwoordiger van het kapitalisme en voorstander van ingrijpende hervormingen van de sociale zekerheid „een kandidaat van het koude hart”, aan wiens verkiezing Die Linke niet wil meewerken. In de partij zitten aanhangers van de communistische partij in de vroegere DDR. Gauck ondervond niet alleen als predikant de onderdrukking van godsdienst in dat land, maar was na de Duitse hereniging verantwoordelijk voor het beheer van de nalatenschap van de Stasi, de gevreesde geheime dienst in de DDR.
Bondskanselier Angela Merkel had Die Linke niet uitgenodigd mee te denken over een gezamenlijke kandidaat voor het presidentschap nadat Wulff was afgetreden. De partij bezet in de bondsvergadering, die de president kiest, ongeveer 10 procent van het aantal zetels. Bij de presidentsverkiezingen van 2010, waarin Wulff werd gekozen, was Gauck de kandidaat van de sociaaldemocratische SPD en de Groenen. Die Linke had Luc Jochimsen, lid van de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, naar voren geschoven.
Getrouwd
De Duitse kranten schreven vandaag over de latrelatie die de presidentskandidaat heeft. Al sinds 1990 leeft hij samen met de twintig jaar jongere Beierse journaliste Daniela Schadt. Intussen is hij officieel nog steeds getrouwd met de moeder van zijn vier kinderen, die hij na de val van de Muur in 1989 verliet.
Toen Gauck ook in 2010 kandidaat was voor het presidentschap beloofde hij dat hij zo spoedig mogelijk zou gaan trouwen indien hij tot president zou worden gekozen. Maar dat is toen niet gebeurd.
Het conservatieve rooms-katholieke CSU-Bondsdaglid Norbert Geis stelde vandaag in de Passauer Neue Presse dat Gauck zijn relatie moet „ordenen” om mogelijke „aanvallen” op zijn leven en zijn functie te voorkomen.
Trouwt Gauck niet, dan is hij de eerste Duitse president met een latrelatie.