Kerk & religie

Patriarch: Turkije moet meer godsdienstvrijheid toestaan

ANKARA (AP) – In de nieuwe grondwet van Turkije moeten minderheden gelijke rechten krijgen en moet de vrijheid van godsdienst bewaakt worden. Daartoe heeft de oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeus I maandag opgeroepen. De leider van de orthodox-christenen voerde overleg met een commissie van het Turkse parlement die probeert consensus te bereiken over een nieuwe grondwet.

20 February 2012 17:00Gewijzigd op 14 November 2020 19:28
Bartholomeus I, oecumenische patriarch van Constantinopel. Foto EPA
Bartholomeus I, oecumenische patriarch van Constantinopel. Foto EPA

Turkije werkt aan een nieuwe grondwet die de oude, opgesteld in 1982 toen Turkije nog werd geregeerd door het leger, moet vervangen. Een speciale commissie van het parlement heeft non-gouvernementele organisaties en vertegenwoordigers van minderheidsgroeperingen gevraagd om met voorstellen voor de nieuwe grondwet te komen. Het overwegend islamitische Turkije telt een kleine christelijke en een kleine joodse gemeenschap.

Turkije wil lid worden van de Europese Unie. De EU heeft echter als voorwaarde voor toetreding gesteld dat de Turkse regering de rechten van religieuze groepen moet verbeteren. In de huidige grondwet wordt vrijheid van godsdienst weliswaar gegarandeerd, maar als het aankomt op religieuze minderheden is op de godsdienstvrijheid wel wat af te dingen.

Zo heeft de Turkse regering het opleiden van geestelijken en het bezit van gebedshuizen aan banden gelegd. Daarnaast heeft Ankara zich bemoeid met het benoemen van religieuze leiders. Bartholomeus is bijvoorbeeld wel erkend als leider van de orthodox-christelijke kerk in Turkije, maar wordt niet erkend als oecumenisch patriarch van alle orthodoxe christenen.

Tientallen jaren heeft Turkije de eisen van het patriarchaat grotendeels genegeerd. De regering van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft echter beloofd om de problemen van religieuze minderheden aan te pakken. Erdogan zei te hopen dat de huidige democratische tekortkomingen in de nieuwe grondwet zijn verdwenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer