Binnenland

Bonden verdeeld over inzet leger bij bestrijding drugssmokkel

De vakbonden voor militair personeel zijn verdeeld over de eventuele inzet van militairen bij de bestrijding van drugssmokkel via Schiphol. Politieke partijen, met name CDA en D66, vinden dat het leger ingeschakeld moet worden. Ook Schiphol-directeur Cerfontaine is daar voorstander van.

ANP
11 January 2002 07:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:21

De luchthaven wordt volgens Cerfontaine geschaad door de berichten dat drugssmokkelaars nu ongehinderd Nederland kunnen binnenkomen. Door gebrek aan cellen en gevangenispersoneel worden gesnapte bolletjesslikkers geregeld met een dagvaarding op zak weer weggestuurd.

De ACOM, onderdeel van de vakbond CNV, vindt de plannen grote onzin. „Het leger is geen Haarlemmerolie dat je overal voor kunt gebruiken”, zegt woordvoerder Van der Linden. „Militairen hebben een hele andere opleiding dan penitentiaire inrichtingwerkers. Zij zijn niet opgeleid om gevangenen te bewaken.” Ook minister Korthals van Justitie zei donderdag in het NOS-journaal dat hij om dezelfde reden geen voorstander is om het leger in te zetten. „De bejegening van gevangenen vergt een speciale deskundigheid.”

Woordvoerder T. Heerts van de bij het FNV aangesloten AFMP, ziet echter wel mogelijkheden. Eerder heeft deze vakbond gepleit voor de oprichting van een nationale garde die als een soort intensieve zorg (IC) voor veiligheid zou moeten opereren. Tussen de 5000 en 10.000 leden van de brandweer, politie, marechaussee en andere hulpverleners zouden daarvan deel moeten uitmaken.

„Bij grote evenementen of rampen zou de garde ingeschakeld kunnen worden. Wat mij betreft valt de tijdelijke bewaking van verdachten op Schiphol daar ook onder”, aldus Heerts. De politiek moet wel prioriteiten stellen, zegt hij. Wanneer legereenheden op de luchthaven worden ingezet, kan dat bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de inzet van personeel in Bosnië.

Er is volgens een defensiewoordvoerder tussen de ministeries van Defensie en Justitie nog niet officieel overlegd over de eventuele inzet van het leger. Wel is op Defensie intern gesproken over de situatie op Schiphol.

Justitie is bezig met een plan van aanpak. Door de toename van het aantal bolletjesslikkers is er niet voor alle aangehouden smokkelaars een cel. Eind november kregen de douane en het zogenoemde Schiphol-team, tot ergernis van de medewerkers, daarom van Justitie de opdracht terughoudend te zijn bij de aanhouding van drugssmokkelaars.

Hoofdofficier van Justitie in Haarlem, H. Wooldrik, waar Schiphol onder valt, noemde dit in een brief aan de top van het OM ’onaanvaardbaar’. Ook de Tweede Kamer eist dat Korthals ingrijpt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer