Aziatische garnalen heel slecht voor milieu
VANCOUVER (ANP/AFP) – Een simpele garnalencocktail kan wel eens het milieuschadelijkste onderdeel van een etentje zijn, aldus een Amerikaanse wetenschapper vrijdag.
Als de garnalen zijn gekweekt op een Aziatische kwekerij, is hun CO2-schade tien keer groter dan hetzelfde gewicht aan rundvlees waarvoor tropisch regenwoud is gekapt, berekende bioloog J. Boone Kauffman van de Oregon State University.
De garnalenkwekerijen hebben veelal 13,4 vierkante meter aan mangrovebossen nodig voor 1 kilo garnalen. De kwekers verlaten het gebied meestal na 3 … 9 jaar omdat de grond dan te vervuild is. Daarna duurt het bijna 40 jaar voordat de bodem is hersteld. Door dit landgebruik kost 100 gram aan Aziatische kweekgarnalen zelfs 198 kilo CO2, vertelde de bioloog bij een vergadering van de American Association for the Advancement of Science.
De mangrovebossen zijn juist nodig om de Aziatische kusten te beschermen tegen stormen en tsunami’s, zoals de tsunami in de Indische Oceaan in 2004 waarbij 230.000 mensen omkwamen.
De meeste garnalen in Nederland worden gevangen voor de kust in de Noordzee.