Koopzondagen Bodegraven dichtbij
BODEGRAVEN – Het college van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk blijft bij het voornemen om winkeliers in Bodegraven en Reeuwijk de mogelijkheid te geven twaalf zondagen per jaar de deuren te openen. Twee supermarkten in Bodegraven mogen van het college voortaan elke zondag van 16.00 tot 19.00 uur geopend zijn.
Dat bleek woensdagavond tijdens een commissievergadering.
De winkeltijdenverordening moet worden aangepast vanwege de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2011, waarbij Bodegraven en Reeuwijk fuseerden, zo liet het college in oktober weten. Bodegraven en Reeuwijk hebben daarvoor tot eind dit jaar de tijd. Vorige week echter vroeg het college de raad in te stemmen met een verruimde verordening die al met ingang van 1 april in werking moet treden.
CDA, ChristenUnie en SGP stelden woensdag voor de besluitvorming voorlopig op te schorten. Zij vinden dat het college beter dient te onderbouwen waarom het voor de voorgestelde verruiming heeft gekozen en wat de gevolgen zijn voor kleine winkeliers. De drie christelijke partijen stellen verder dat het college de raad met het voorstel heeft overrompeld en onnodig haast maakt met de uitvoering ervan.
Verantwoordelijk wethouder J. C. Goudbeek (VVD) herkende zich totaal niet in die analyse. De landelijke wetgeving, zoals Bodegraven-Reeuwijk die volgt, brengt de zondagsrust en de mogelijkheid om op zondag te winkelen al in balans door het aantal koopzondagen in niet-toeristische gebieden te beperken tot twaalf, voerde hij aan.
Ook benadrukte hij dat het college de zondagsopenstelling van de C1000 in Bodegraven-Centrum heeft geblokkeerd om kerkgangers die in de dorpskerk en gebouw Irene een dienst willen bijwonen, te vrijwaren van overlast. Van een nog ruimere zondagsopenstelling op grond van de toerismebepaling zag het college nadrukkelijk af, „om niet te provoceren”, aldus Goudbeek.
Die uitleg riep bij de overige fracties geen vragen op. Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk leek de besluitvorming eerst te willen aanhouden tot er een peiling onder de bevolking was gehouden, maar kwam daar later op terug. De PvdA liet aan het begin van de avond weten „gevoelig” te zijn voor het pleidooi om de behoefte aan koopzondagen eerst grondiger te onderzoeken, maar zag dat niet als harde eis. „De verordening geeft niet aan wat moet, alleen wat mag”, voerde PvdA-raadslid A. Riley aan.
Alles wijst er dan ook op dat de raad, met uitzondering van de christelijke minderheid, op 7 maart akkoord zal gaan met het collegevoorstel.
Elf insprekers, onder wie de hervormd-gereformeerde predikant ds. P. F. Bouter en ouderling A. A. van der Schans van de gereformeerde gemeente in Bodegraven, verzochten de raad met klem het collegevoorstel niet te steunen. Volgens Van der Schans „bruuskeert” het college de kerkgangers van de gereformeerde gemeente, bij wie „onrust, onbegrip en verdriet” heerst over het voorstel.
Ds. Bouter benadrukte dat het dorpsbelang is gemoeid met het behoud van de zondagsrust. Hij memoreerde dat zijn gemeente „met zeer groot leedwezen” had kennisgenomen van het collegebesluit.
De commissievergadering bracht ongeveer 150 verontruste inwoners van de gemeente op de been, die de vergadering vanuit een aparte zaal in het gemeentehuis volgden.