Groen & duurzaamheid

‘Big Brother’ volgt bezoekende recreant

Wie een smartphone op zak heeft, laat onuitwisbare sporen na. Een ingebouwd gps-systeem legt continu vast waar het toestel en dus de drager daarvan zich bevindt. Dat levert een schat aan gegevens op voor iemand die bijvoorbeeld de beweging van stromen bezoekers in een natuurpark wil bestuderen.

Wetenschapsredactie
15 February 2012 18:31Gewijzigd op 14 November 2020 19:24
Een smartphone verraadt waar de drager zich bevindt.Foto test.nl
Een smartphone verraadt waar de drager zich bevindt.Foto test.nl

Althans, dat is de theorie. Zo simpel is het echter niet. Voetgangers bewegen te langzaam om gps-gegevens een-op-een te vertalen in stoppen en bewegen. Dat komt doordat het gps-signaal tot 12 meter nauwkeurig is.

Promovendus Daniel Orellana van Wageningen University ontwikkelde echter een slimme methode die meer dan 90 procent van de stops tijdens een wandeling correct vastlegt.

Orellana analyseerde zo bezoekersstromen in het Dwingelderveld (Drenthe). Zijn methode laat ondubbelzinnig de trekpleisters van het park zien: het bezoekerscentrum, de Radiosterrenwacht, de schapenboerderij en de wetlands. „Voor het natuurpark is deze informatie goud waard”, aldus de promovendus.

Dit is echter nog maar het begin, denkt hoogleraar Arnold Bregt. „Iedereen heeft tegenwoordig gps op zak. Overal kun je dus coördinaten aan koppelen. Hoe bewegen mensen zich in steden of op vliegvelden? Hoe gedragen mensen zich in panieksituaties?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer