Groen & duurzaamheid

Opwarming aarde gaat gewoon door

De opwarming van de aarde verhit de gemoederen soms flink: warmt de aarde wel op? Zeker na een koude winterperiode stellen mensen de broeikashypothese ter discussie.

Wetenschapsredactie
15 February 2012 18:33Gewijzigd op 14 November 2020 19:24
Weinig zonnevlekken betekent meer lage bewolking, waardoor de aarde afkoelt, aldus prof. Svensmark. Foto Wordpress
Weinig zonnevlekken betekent meer lage bewolking, waardoor de aarde afkoelt, aldus prof. Svensmark. Foto Wordpress

Wetenschappers zijn het er in grote lijnen over eens dat de aarde opwarmt. Over de laatste honderd jaar rapporteert het VN-klimaatpanel IPCC een stijging van 0,8 graden Celsius. Vervolgens is het de vraag wat de oorzaak is van deze toename. Is dat het stijgende gehalte aan broeikasgassen in de atmosfeer? Of speelt de zon daarbij een grote rol?

Gifford Miller van de Boulder University meldde onlangs in het tijdschrift Geophysical Research Letters dat de Kleine IJstijd (dertiende tot achttiende eeuw) samenviel met een lage zonneactiviteit, maar ook met veel vulkanische uitbarstingen. Zelfs in deze periode nam de aarde meer warmte op dan ze afstond, aldus onderzoekers in het tijdschrift Atmospheric Chemistry and Physics eind vorig jaar.

Ook het laatste decennium gaat de opwarming van de aarde gewoon door ondanks de lage zonneactiviteit. Klimaatwetenschappers van de universiteit van Reading beschreven de meetresultaten van 3000 meetboeien op de oceanen onlangs in Geophysical Research Letters. Weinig zonneactiviteit kan de aarde volgens hen met hooguit 0,1 graad afkoelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer